Commissariaat voor de Media

04 juli 2008

Nieuwe beleidsregels voor programma bijzonder doel

Bedrijven die toestemming willen om een programma uit te zenden ter ondersteuning van hun (bedrijfs)activiteiten kunnen daarvoor voortaan een beroep doen op artikel 82 c Mediawet. Daarin wordt de toestemming geregeld voor omroepen die een programma willen uitzenden voor een bijzonder doel. Eerder verleende het Commissariaat voor de Media binnen deze categorie omroepen uitsluitend toestemming aan evenementenzenders: zenders die verslag doen van een evenement waarbij zowel sprake is van een beperkt bereik als een beperkte duur. Bijvoorbeeld een muziekuitvoering, sportwedstrijd of culturele manifestatie.

Vanwege de geconstateerde behoefte aan kleinschalige FM-toepassingen voor bedrijfsondersteunende diensten, heeft het Commissariaat de toepassing van het betreffende artikel in de Mediawet onlangs verruimd. Deze verruiming houdt concreet in dat programma 's van bedrijven bedoeld ter ondersteuning van de bedrijfsactiviteiten, niet hoeven te voldoen aan het vereiste van een 'beperkte duur'. De definiëring van uitgangspunten en de uitwerking van de voorwaarden voor toestemming voor evenementenzenders en bedrijfsondersteunende diensten, zijn opgenomen in de nieuwe beleidsregels toestemming programma voor een bijzonder doel 2008.

Om te voorkomen dat een commerciële omroep op basis van de nieuwe regelgeving een extra frequentie verwerft, is daarin vastgelegd dat overheidsinstellingen, publieke- en commerciële omroepen geen toestemming kunnen krijgen voor een programma voor een bijzonder doel. En om het onderscheid tussen toestemming voor een bedrijfsondersteunende dienst en voor een commerciële omroep te bewaken, is in de beleidsregels vastgelegd dat het uitzenden van reclameboodschappen van derden in het programma niet is toegestaan. De toestemming voor een bedrijfsondersteunende dienst wordt voor een jaar verleend en kan jaarlijks worden verlengd.