Senternovem


24-07-2008 | NMP - Voortgang oproep 2008

De sluitingsdata voor stap 2 voorstellen in het KP7 thema `Nanosciences, nanotechnologies, materials ans new production' zijn 2 september voor Small en 23 september voor Large en SME. Voor Small gaan 143 voorstellen door met een slaagkans van 33 procent, voor Large 63 met een slaagkans van 50 procent en voor SME gaan 39 voorstellen door eveneens met 50 procent slaagkans. Bij deze oproep zijn er geen hearings in het evaluatieproces. De uitslagen worden in november verwacht.

Voor stap 2 moeten complete voorstellen worden ingediend, die worden geëvalueerd op drie criteria: science & technology, implementation, impact. De voorstellen worden gerankt, omdat er mogelijk niet voldoende budget is om alle voorstellen boven de drempels te honoreren. De drempels zijn:
S/T quality 4/5
Implementation 3/5
Impact 3/5 (4/5 voor Large)
Total 12/15

Dit is een geheel nieuwe evaluatie, waarbij wel één of meer experts uit de eerste stap in het panel zitten. Er is geen formele beperking van het aantal pagina's, maar volgens de Guide for Applicants moet het voorstel niet veel meer dan zestig pagina's bevatten. Uit een analyse van de eerste oproep volgt per voorstel:
Gemiddelde EC grant Gemiddeld aantal partners Large 7,6 miljoen EUR 20
SME 3,4 13
Small 3,1 9

De gemiddelde EC-bijdrage per partner was 280.000 euro.

De voorstellen moeten in ieder geval voldoen aan de basiseisen van NMP:

* strong impact at EU level (dissemination, exploitation)
* transition towards a knowledge-based society & sustainable development, from resource-based to knowledge-based industrial production

* promotion of real breakthroughs, not incremental research
* integrated, multi-diciplinary and holistic approach

Verder bleek in het algemeen uit de eerste oproep, dat:
* exploitatieplannen zwak zijn

* de onderbouwing van de kosten zwak is

EG-Liaison heeft templates ontwikkeld met suggesties voor het opstellen van voorstellen. U kunt deze aanvragen bij r.visman@egl.nl. Bij hem kunt u ook terecht voor meer informatie.