Nederlandse Zorgautoriteit


Richtsnoer Informatieverstrekking ziektekostenverzekeraars en volmachten 2008 (0,13 MB)

NZa stelt transparantievoorwaarden voor zorgverzekeringen

Publicatiedatum: 24-07-2008

Goede keuze-informatie onmisbaar voor consumenten

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft de richtlijnen voor zorgverzekeraars aangescherpt. De NZa stuurt hiermee aan op betere informatieverstrekking door verzekeraars. Duidelijke en volledige informatie is een voorwaarde voor consumenten om een goede vergelijking te kunnen maken tussen de verschillende polissen. Het âRichtsnoer informatieverstrekking ziektekostenverzekeraarsâ geeft aan welke informatie belangrijk is en hoe de consument zo goed mogelijk kan worden geinformeerd. De NZa houdt toezicht op de informatieverstrekking en onderzoekt of deze wel transparant genoeg is voor consumenten. Zonodig kan de NZa handhavend optreden.

De NZa houdt jaarlijks een transparantieonderzoek naar de informatieverstrekking door ziektekostenverzekeraars. Daarbij kijkt de NZa naar de beschikbaarheid, volledigheid en juistheid van informatie op de websites van de ziektekostenverzekeraars en de prolongatiepakketten die zij naar verzekerden sturen. Door scherpere richtlijnen op te stellen is het duidelijk waaraan informatieverstrekking moet voldoen. De NZa houdt toezicht of de informatieverstrekking en andere gedragingen door ziektekostenverzekeraar niet misleidend zijn voor consumenten

Uit het onderzoek kwam naar voren dat elf ziektekostenverzekeraars zich niet houden aan belangrijke punten uit het richtsnoer van 2007. Het ontbrak vooral aan voldoende informatie over de klachtenregeling en informatie over de mogelijkheden om op te zeggen. Na een aanwijzing van de NZa is de informatie aangepast. De NZa kreeg ook signalen dat zorgverzekeraars niet duidelijk genoeg waren over de te betalen premie. Daardoor is het voor consumenten lastiger om een goede vergelijking te maken. Ook de gronden waarop een declaratie werd afgewezen en het vergoedingenoverzicht was niet altijd duidelijk voor consumenten. Deze punten zijn meegenomen in het richtsnoer voor 2008. De NZa kan zonodig handhavend optreden als zorgverzekeraars zich hier niet aan houden.

Bijlage:

* Richtsnoer Informatieverstrekking ziektekostenverzekeraars en volmachten 2008