Vereniging van Effectenbezitters


De VEB is opgericht in 1924 en telt inmiddels meer dan 40.000 leden.

ABN Amro komt Fortis Obam beleggers toch tegemoet
Persbericht | 24-07-2008

De VEB ontving de afgelopen weken vele e-mails van verontwaardigde beleggers die participeren in Fortis Obam via ABN Amro Bank. De VEB had beleggers opgeroepen om zich te melden, nadat uit een inventarisatie van de VEB bleek dat ABN Amro de enige bank was die kosten in rekening bracht voor de splitsing van aandelen Fortis Obam op 1 juli 2008. Beleggers bij ABN Amro moesten 4,50 euro plus 1 procent over de waarde (met een maximum van 90 euro) betalen.

De VEB vroeg ABN Amro vorige week telefonisch om opheldering en wilde weten of de in rekening gebrachte kosten beleid of een vergissing is geweest. Het werd even stil en toen kwam het antwoord: "Of het beleid of een vergissing is geweest daar zijn mensen binnen ABN Amro nog over aan het nadenken." Nadat begin deze week enkele vooruitstrevende ABN Amro kantoren uit zichzelf de kosten hadden vergoed om de relatie met de klanten niet op het spel te zetten, kwam eindelijk het hoofdkantoor met een reactie. Na enige aansporing van de VEB en diverse klanten heeft ABN Amro alsnog besloten om de kosten te vergoeden.

Volgens ABN Amro betrof het geen vergissing maar is het beleid om splitsingskosten in rekening te brengen omdat het een redelijk arbeidsintensief proces zou zijn. Alleen wanneer de uitgevende instelling die de splitsing in gang heeft gezet de kosten aan ABN Amro had vergoed, worden normaliter geen kosten in rekening gebracht bij splitsingen. Gezien het samengaan van ABN Amro en Fortis, is ABN Amro ditmaal van haar beleid afgeweken. De VEB waardeert de inkeer van ABN Amro, maar fondsbeleggers - die niet hebben gevraagd om een splitsing - dienen niet op nog meer kosten gejaagd worden. Daarbij komt dat ABN Amro van Fortis reeds een zeer ruime distributievergoeding van maximaal 0,66 procent per jaar ontvangt, die ook dit soort kosten dient te dekken.