Leefbaar Rotterdam



donderdag, juli 24, 2008

Kaya weg, integratie moet naar PvdA

Leefbaar Rotterdam vindt het vertrek van wethouder Orhan Kaya (GL) een zeer goede zaak voor de stad. Vanaf dag één heeft Leefbaar gezegd dat Kaya niet de juiste man op de juiste plaats zou zijn en keer op keer werd het hierin bevestigd. Dat zijn wethouderschap toch nog dik twee jaar heeft geduurd, is vooral de coalitie kwalijk te nemen.

Marco Pastors denkt niet dat Kaya is opgestapt. Hij heeft uit zichzelf nog nooit wat goeds gedaan, dit is wel goed, en dus zal het hem wel zijn ingefluisterd. Het begon allemaal met het lange wachten op Kayas integratienota. De climax van hét verkiezingsthema van 2006 was acht kantjes vol clichés waar de stad niets mee opgeschoten is. Het vertrek van Kaya is wat Leefbaar betreft dan ook het moment voor de PvdA om zelf de verantwoordelijkheid te dragen over dit thema. Veel allochtone kiezers hebben immers om die reden op de PvdA gestemd, wat tot de bestuursverandering leidde.

Naast het feit dat de inburgeringsklassen niet op gang kwamen, verprutste Kaya het Rotterdamidee. Gemeenschapsgeld werd hierbij uitgekeerd, zonder dat er enige controle op de uitgaven zat. Het leverde Kaya de bijnaam Sinterkaya op. Nadat Kaya zich dit jaar ook nog liet misleiden door de cultuurraad (RRKC) en dit beloonde met 10 miljoen voor de sector, die vervolgens weer geen 10 miljoen bleek te zijn, ging het de laatste weken mis met het dossier Jongerenhoofdstad 2009 en het daarbijbehorende Urban Culture Podium. Kaya was de regie volledig kwijt, als die er ooit al geweest was, en werd achter de schermen van het dossier afgehaald door zijn collega-wethouders.

Nu het urban podium nog

Het zogenaamde Urban Culture Podium was al een langer lopend drama. Niemand weet wat het precies is, laat staan wat de gemeenschap ermee moet, en tot ieders verrassing had Kaya een veel te dure deal om de Maassilo over te nemen. De deal rammelde aan alle kanten, raadslid Anton Molenaar omschreef het zelfs als: "Het is alsof je een tien jaar oude auto koopt van iemand die de nieuwprijs plus alle garagekosten in rekening brengt en alsnog de helft van de week ermee wil rijden." Kaya werd vorige week in de raad dan ook teruggefloten en diende een actuele, onafhankelijke taxatie van de waarde van de aan te kopen B.V. te overleggen. Ook eiste de raad inzicht in de overige afspraken, zoals de gunning van de horeca-exploitatie. Kaya mocht ondertussen geen stap meer maken.

Kaya heeft de afgelopen twee jaar dus alleen maar gefaald. De coalitie heeft echter twee jaar lang geen actie ondernomen, wat net zo kwalijk is. Men dacht meer aan de coalitie- en collegebelangen, dan aan het belang van de stad. Nu het echt niet meer kon, werd Kaya, via de achterdeur, weggestuurd. Elbert Kelholt, die onlangs opstapte als dagelijks bestuurder in IJsselmonde, uit onvrede over het functioneren van het deelgemeentebestel, wordt genoemd als mogelijke opvolger. Wat ons betreft prima, aldus Marco Pastors. Als de PvdA integratie gaat doen, kan Kelholt aan het deelgemeentebestel en het bestrijden van nutteloze welzijnsprojecten gaan werken.

Leefbaar Rotterdam zal de stem voor de opvolger van Kaya laten afhangen van de nieuwe portefeuilleverdeling. Voor de raadsvergadering van 18 september, de eerste raad na het reces, zal Leefbaar de kwestie Kaya én de nieuwe portefeuilleverdeling agenderen.