Gemeente Almere

Hoge respons op Bewonerspeiling nieuwe Sportpark De Wierden

24-07-2008

Half juni is de gemeente een bijzonder participatieproces gestart. Samen met Havenaren wordt vorm gegeven aan het nieuwe Sportpark De Wierden. Via de Bewonerspeiling konden Havenaren hun wensen ten aanzien van de ontwikkeling van het gebied kenbaar maken met betrekking tot wonen, groen, sport en recreatie.

De Bewonerspeiling was huis-aan-huis verspreid in Haven, maar kon tot 5 juli ook op deze websiteworden ingevuld. Nu worden de resultaten verwerkt en wordt de weg ingeslagen naar het 2e Havengesprek. De eerste resultaten

Op 24 juni organiseerde de gemeente het 1e Havengesprek, een eerste moment waarop belangstellenden informatie konden krijgen over de ontwikkeling van het nieuwe Sportpark De Wierden. Zo'n 350 Havenaren kwamen op deze bijeenkomst af. Het verslag is te vinden op www.almere.nl/sportparkdewierden.

In de periode dat de Bewonerspeiling kon worden ingevuld heeft de gemeente ook een telefonische enquête onder Havenaren afgenomen. In totaal is zo met 951 Havenaren gesproken en ontstaat een duidelijk beeld. Zo vindt de helft van de ondervraagden de herontwikkeling van Sportpark De Wierden als woongebied met veel groen, sport- en recreatiemogelijkheden een goed idee.

Een kwart van de ondervraagden geeft aan hierover geen mening te hebben en een kwart vindt het geen goed idee. Dat de gemeente vooraf aan Havenaren vraagt hun mening over de herontwikkeling aan te geven, wordt door 60 procent als prettig ervaren. 20 procent van de ondervraagden zegt te verwachten dat hun mening er niet toe doet: de gemeente zou toch wel bepalen wat zij zelf wil. En 20 procent van de ondervraagden zegt dat het geven van een eigen mening niet nodig is: de gemeente zou wel weten wat goed is voor Almere Haven.

Na 5 juli werd duidelijk dat 815 Havenaren hebben gereageerd op de oproep de Bewonerspeiling in te vullen. Op het moment is een onafhankelijk bureau, Bureau Stedelijke Planning, bezig de resultaten van de Bewonerspeiling te verwerken en te analyseren. Omdat de respons zo hoog is, kunnen zij de resultaten ook meteen vertalen naar de vier uitgangspunten die Havenaren mogen aandragen voor de planvorming.

2e Havengesprek
De resultaten van de Bewonerspeiling en de daaruit voortkomende vier uitgangspunten zullen zaterdag 6 september worden gepresenteerd, tijdens het 2e Havengesprek.