Universiteit Maastricht

Persberichten 2008

24 juli 2008
Met Rubicon van Maastricht naar Glasgow
Ties Hoomans doet buitenlandervaring op met NWO-subsidie

Ties Hoomans (32), post-doc onderzoeker aan de Universiteit Maastricht, heeft van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) een Rubicon-subsidie ontvangen om buitenlandse onderzoekservaring op te doen. Hij ontvangt de beurs vanwege zijn bewezen talent voor het doen van innoverend, grensverleggend onderzoek. Hij gaat twaalf maanden naar de University of Glasgow (Verenigd Koninkrijk) om onderzoek te doen naar de methodologie voor de economische evaluatie van implementatie van innovaties in de zorg.

Rubicon gaat vooraf aan de Veni-subsidie en is gericht op pasgepromoveerde onderzoekers. Dit jaar worden 25 jonge onderzoekers in staat gesteld om aan een excellent buitenlands onderzoeksinstituut ervaring op te doen, variërend van een half tot twee jaar. Het gaat om acht vrouwen en zeventien mannen, die samen goed zijn voor meer dan anderhalf miljoen euro. In totaal schreven 113 onderzoekers een onderzoeksvoorstel. De bursalen die vanuit Nederland naar het buitenland gaan, krijgen een onkostenvergoeding die varieert van zo'n 25.000 euro tot meer dan 100.000 euro.

Het gehonoreerde onderzoeksproject van ir. Ties Hoomans MSc heet `Waardevolle implementatie in de zorg'. De laureaat heeft onlangs zijn proefschrift afgerond en hoopt dit najaar te promoveren aan de Universiteit Maastricht. In zijn promotieonderzoek ontwikkelde hij beslissingsondersteunende methoden voor de economische evaluatie van implementatiestrategieën. In de gezondheidszorg worden veel innovaties ontwikkeld, maar die worden niet altijd succesvol toegepast in de klinische praktijk. Voor de implementatie van zorginnovaties worden daarom steeds vaker complexe strategieën gebruikt, die veelal kostbaar zijn. Om te voorkomen dat schaarse middelen worden geïnvesteerd in inefficiënte innovaties en inefficiënte strategieën, is het belangrijk om vooraf de waarde van beide in te kunnen schatten. In Glasgow gaat Hoomans verder werken aan de methodologie om de kosteneffectiviteit van het implementeren van zorginnovaties te evalueren. Met behulp van deze evaluatiemethoden kan de waarde van complexe implementatiestrategieën worden bepaald en de besluitvorming over implementatie in de zorg worden verbeterd.

Noot voor de pers:
Voor meer informatie over de inhoud van dit persbericht kunt u terecht bij Ties Hoomans, tel. 043 388 1732, e-mail t.hoomans@beoz.unimaas.nl De afdeling Communicatie & Relatiebeheer van de UM is bereikbaar via 043 388 5222, e-mail pers@bu.unimaas.nl. Voor urgente zaken buiten kantooruren: 06 4602 4992. De persberichten van de Universiteit Maastricht staan op internet: http://www.pers.unimaas.nl/ Zie ook het Research Magazine voor meer interessant onderzoek aan de UM: http://www.unimaas.nl/researchmagazine

Leading in Learning
Based in Europe, focused on the world. Maastricht University is a stimulating environment. Where research and teaching are complementary. Where innovation is our focus. Where talent can flourish. A truly student oriented research university.