Woonbond


24-07-2008

Topsalarissen corporatiesector ook in 2007 ver boven Balkenendenorm

Uit de jaarverslagen van een aantal grote woningcorporaties blijkt dat de salarissen van de directeur-bestuurders nog steeds ver boven de zogeheten Balkenende-norm liggen, het salaris dat de minister-president verdient (in 2007 169.000). Met stip aan kop gaat topman Erik Staal van Vestia (72.000 woningen) met een jaarinkomen van 462.758. Op de tweede plaats staat Jim Schuyt van De Alliantie (58.000 woningen) met 325.320 en op de derde plaats Bram Troost van Woonzorg Nederland (44.000 wooneenheden) met 297.478.

Sinds vorig jaar zijn corporaties op basis van de Wet openbaarmaking uit publieke middelen gefinancierde topinkomens (WOPT) verplicht de salarissen die boven de Balkenende-norm uitkomen in hun jaarverslag te vermelden. Het gaat om het belastbare inkomen plus pensioenvoorziening. Uit een overzicht van het ministerie van BZK bleek eind vorig jaar dat in 2006 minstens 86 bestuurders en directeuren van woningcorporaties meer verdienden dan de minister-president. Op basis van de jaarverslagen die tot nu toe zijn verschenen, ziet er niet naar uit dat daarin in 2007 veel verandering is gekomen.

De regering wil, op basis van het advies van de Commissie Dijkstal, de topsalarissen in de (semi)publieke sector matigen. Er ligt een voorstel om de inkomens te begrenzen op 130% van het salaris van de premier ( 220.000). Het is vooralsnog onduidelijk of de woningcorporaties hier ook onder gaan vallen. Aedes wil de salariskwestie wel intern aanpakken. In een interview in Building Business zei Aedes-voorzitter Willem van Leeuwen onlangs: De landelijke pers is helemaal niet negatief over ons, maar er is wel ieder jaar een keer gedoe over salarissen en over het wederom niet waarmaken van beloftes die corporaties in hun prognose opnemen. Beide kwesties moeten we nodig intern aanpakken. Volgens NRC Handelsblad verdiende Van Leeuwen zelf overigens 286.791 in 2007. Woonbonddirecteur Ronald Paping vindt dat het hoog tijd wordt dat de topsalarissen worden gematigd. Het beste zou natuurlijk zijn dat er wettelijke regels komen waar woningcorporaties zich als maatschappelijke, en in mijn ogen semi-publieke, organisaties aan te houden hebben. Maar zolang dat niet het geval is, ben ik het met Van Leeuwen eens dat de kwestie van de salarissen nodig intern moet worden aangepakt.