FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten: onrust bij personeel Vion door acties in Duitsland

Bij het Nederlandse personeel van vleesverwerker Vion is onrust ontstaan door het cao-conflict dat hun Duitse collega's hebben met Vion. Bij een aantal Duitse vestigingen van Vion wordt al weken actie gevoerd om verslechteringen van arbeidsvoorwaarden tegen te houden.

De Nederlandse werknemers vrezen dat Vion dezelfde verslechteringen ook in Nederland wil doorvoeren.

Begin volgend jaar moet voor de vleessector, waar Vion onder valt, een nieuwe cao worden afgesloten. Bestuurder John Klijn van FNV Bondgenoten waarschuwt Vion in een brief dat een zelfde inzet als in Duitsland als een oorlogsverklaring wordt opgevat. "Het kan natuurlijk niet dat Vion eerst in Duitsland alles gaat verslechteren en dan straks aan de Nederlandse cao-tafel zegt 'het moet hier ook, want anders is er ongelijkheid met Duitsland'", zegt Klijn. Hij roept Vion op om het conflict in Duitsland op een nette manier op te lossen. "De vraag is natuurlijk ook wat wil VION zijn", stelt Klijn. "Een multinational waar je als werknemer goed af bent omdat de arbeidsvoorwaarden fatsoenlijk zijn en waar je als werknemer graag wil werken? Of een multinational waar je slecht wordt betaald als je al in dienst bent van VION en niet alleen maar mag komen als flex kracht in dienst van een uitzendbureau."

Vion wil voor haar vestigingen in Waldkraiburg, Lauda, Traunstein, Weiden, Bayreuth en Bamberg de werkweek oprekken van 38,5 uur naar 42 uur zonder dat daar extra beloning tegenover staat. Dat zou een loonsverlaging van ruim 9% betekenen. De Duitse vakbond NGG voert daar sinds begin juli actie tegen met werkonderbrekingen. De leden van FNV Bondgenoten die werkzaam zijn bij Vion verklaren zich solidair met de acties.

---