Gemeente Almelo

Almelo ontvangt Green Flag Awards in Liverpool voor parken

24 juli 2008 - Wethouder Theo Schouten nam donderdagmiddag 24 juli in Liverpool Green Flag awards in ontvangst voor het Goossenmaatspark en het Schelfhorstpark. De Green Flag award is een kwaliteitsstandaard voor parken in Groot-Brittannië. Almelo is daarmee de eerste gemeente buiten de Britse eilanden die een Green Flag award wint.

De delegaties uit Preston en Almelo nemen de vlaggen en felicitaties in ontvangst
De delegaties van Preston en Almelo namen samen de Green Flags in ontvangst.

Wethouder Schouten prees nadrukkelijk de inzet van de Almelose partnerstad Preston. "De collega's uit Preston hebben ons vanaf 2002 enorm geholpen bij de vernieuwing van het Goossenmaatspark, dat veel overeenkomsten vertoont met het Grangepark in Preston. Één van de doelstellingen van een stedenband is elkaar helpen en ervaringen uit wisselen. Preston attendeerde ons op het bestaan van de Green Flag Award en heeft ons voorgedragen bij de organisatie." De wethouder is trots dat Almelo de eerste gemeente op het Europese vasteland met een Greenflag krijgt. "Nu is het zaak om deze lijn voort te zetten, want ieder jaar worden we weer beoordeeld. Ik hoop juryleden nog vele jaren te mogen begroeten in Almelo!"

Stadsdeelbeheerder Harry Schrotenboer is door de Green Flag organisatie gevraagd als jurylid voor het beoordelen van toekomstige Nederlandse deelnemers aan de Green Flag Award.

Goossenmaat
In juni bezocht de Green Flag jury het Goossemaatspark en sprak onder meer met de Vrienden van het Goossenmaatspark. Bij het toekennen van de award voor het Goossenmaatspark is gekeken naar de sociale functie die het vernieuwde park binnen de Goossenmaat heeft. Het park is belangrijk als speelplaats voor kinderen en ontmoetingsplaats voor buurtbewoners. Ook de milieuvriendelijke manier waarop het groenonderhoud wordt uitgevoerd, was belangrijk voor het behalen van de Green Flag Award.

Schelfhorst
De nominatie en de award voor het Schelfhorstpark kwamen volgens wethouder Schouten enigszins onverwacht: "De dag dat de Green Flag jury naar Almelo kwam voor het Goossenmaatspark, werd gevraagd of wellicht nog meer parken aan de Green Flag standaarden voldoen. Na een bezoek aan het Schelfhorstpark was de jury enthousiast over het Schelfhorstpark." Het Schelfhorstpark biedt wandel- en recreatiemogelijkheden voor bewoners uit de Schelfhorst en omliggende wijken. Ook het natuurlijke karakter van het park heeft een belangrijke rol gespeeld bij de toekenning.

De Green Flag organisatie is een initiatief van The Civic Trust en Communities and Local Government (CLG). The Civic Trust is een liefdadigheidsinstelling die zich toelegt op stedelijke en maatschappelijke ontwikkeling waarbij groene ruimte een belangrijke rol speelt. De CLG zet zich in voor de verbetering van parken en schonere en leefgebieden.

Zie ook:

* Green Flag Award