Gemeente Binnenmaas

Asbesthoudend materiaal aangetroffen langs de Binnenmaas

Woensdag 23 juli is een deel van het terrein langs de Binnenmaas, grenzend aan de watersportvereniging in Mijnsheerenland uit voorzorg met lint afgezet door de gemeente. Dit is gebeurd na een melding van een bewoner dat er mogelijk asbesthoudend materiaal op het terrein lag. De gemeente Binnenmaas heeft vervolgens de Milieudienst Zuid-Holland-Zuid gevraagd nader onderzoek uit te voeren.

Op het terrein is enkele weken geleden grond opgebracht. Deze grond is vrijgekomen bij werkzaamheden voor de uitbreiding van de watersportvereniging. Het gaat dus om opgebaggerde grond uit de haven van Mijnsheerenland. In opdracht van de Milieudienst heeft onderzoeksbureau Geofox-Lexmond BV woensdag monsters genomen om het materiaal verder te onderzoeken. Uit eerste onderzoek blijkt dat het inderdaad om asbesthoudend materiaal in hechtgebonden vorm gaat (plaatmateriaal). De eerste resultaten hebben chrysotiel aangetoond, het zogenaamde witte asbest. Hoewel alle asbestsoorten gevaar voor de volksgezondheid kunnen opleveren als er vezels in de lucht komen en ingeademd worden, is dit de minst gevaarlijke vorm. Verder onderzoek is nodig om de omvang van de verontreiniging vast te stellen. Naar verwachting zal in de loop van volgende week verder onderzoek worden uitgevoerd. Aan de hand van de resultaten die dan worden gevonden, wordt bepaald wat er verder gaat gebeuren. Opgemerkt wordt dat er geen sprake is van een acuut gevaar voor de volksgezondheid, omdat er geen vrije vezels aanwezig zijn en de huidige vochtigheid van de bodem ervoor zorgt dat verspreiding van eventuele losse vezels via de lucht niet kan plaatsvinden.

Voor meer informatie kan men terecht bij de Milieudienst Zuid-Holland-Zuid, mevrouw E.G.Legerstee, telefoon 078 - 6480 531.

gemeentehuis
Sportlaan 22
3299 XG Maasdam

postadres
Postbus 5455
3299 ZH Maasdam

telefoon
078 - 676 44 33

fax
078 - 676 19 58

e-mail
gemeente@binnenmaas.nl