Museon Den Haag

Persbericht

datum:
25 juli 2008

inlichtingen bij:
Rob de Winter (rdwinter@museon.nl)

telefoon:

070-3381421

Veel te doen in Museon tijdens zomervakantie
Tijdens de zomervakantie staat het Museon in Den Haag bol van de activiteiten en zijn er verschillende exposities te bezoeken. Kijk voor digitale informatie en publiciteitsfoto's op www.museon.nl bij pers/persberichten en pers/publiciteitsfoto's.

Exposities
Moordzaken, van vingerafdruk tot DNA-onderzoek
Tot en met 21 september 2008

Iedereen kent de bekende politie-, detective- en Crime Scene Investigation series waarin geavanceerd technisch onderzoek door professionals wordt gedaan. 'Moordzaken, van vingerafdruk tot DNA-profiel' laat zien hoe dit in werkelijkheid gebeurt. Bezoekers kunnen voor één keer ervaren hoe het voelt om deel uit maken van een CSI-team en door middel van technisch sporenonderzoek de moord oplossen! Geschikt voor iedereen vanaf 8 jaar.

Al-Arab, 1001 verhalen over de Arabische wereld

Tot en met 26 oktober 2008

Al-Arab betekent Arabisch of de Arabische mens. De Arabische wereld staat op dit moment sterk in de aandacht. Was het vroeger vooral de wereld van Sjahrazaad, nu is het een wereld die we ook associëren met geweld en onveiligheid. Het Museon wil met deze tentoonstelling de nadruk leggen op het rijke en veelkleurige culturele palet van de Arabische wereld. Al-Arab geeft een gevarieerd beeld van de eeuwenoude Arabische cultuur. Waar ligt die wereld? Het gaat om 22 landen, grofweg in een halve cirkel om het zuiden en het oosten van de Middellandse Zee heen gelegen, waarin bij elkaar zo'n 300 miljoen mensen wonen. De bezoekers van Al-Arab zijn reizigers, die onder leiding van de Marokkaans-Nederlandse schrijver en journalist Fouad Laroui, door de Arabische wereld worden geleid. Hij gaat terug in de geschiedenis, maar doet ook verslag van hedendaagse gebeurtenissen. Wie vermoeid raakt, neemt plaats op het bed van Sjahrazaad en kan luisteren naar één van de beroemde verhalen uit "Vertellingen van 1001 nacht". Om deze centrale plek heen zijn presentaties te zien met voorwerpen, foto's en teksten over de Stad, de Moskee, het Badhuis en de Woestijn.

DESERT SONGS - Arita Baaijens, een ontdekkingsreizigster in Egypte en Soedan
Tot en met 14 september 2008

De tentoonstelling is gebaseerd op het gelijknamige boek dat dan in de boekhandel verkrijgbaar is. In de expositie neemt schrijfster en fotografe Arita Baaijens de bezoeker door middel van een multimediashow mee door de woestijn van Egypte en Soedan. Deze show speelt zich af in de intimiteit van een ruime Arabische tent, als onderdeel van de tentoonstelling 'Al- Arab, 1001 verhalen over de Arabische wereld'.
Arita vertelt in zes kleine beeldverhalen over haar grote liefde en verslaving: de woestijn. Ze legt uit hoe zij zich voorbereidt, hoe zij op de kamelenmarkt de dieren kiest om mee te gaan trekken. Ze neemt ons mee naar de woestijnnomaden en laat zien hoe deze overleven in de extreme omstandigheden van de woestijn. Tevens bezoekt zij haar oude vrienden in het door oorlog geteisterde Darfur.

Birdpix, Vogels van de Rode Lijst
Tot en met 26 oktober 2008

Dit is een expositie over de stand van de Nederlandse avifauna en is tot stand gekomen in samenwerking met Birdpix en Vogelbescherming Nederland. 'Birdpix, Vogels van de Rode Lijst' bestaat uit verschillende onderdelen. Het meest opvallend zijn de 40 prachtige foto's op grootformaat, begeleid door informatieve teksten. Deze foto's zijn afkomstig van 29 fotografen die actief zijn op de website www.birdpix.nl. Een lopende band met opgezette vogels is ook een blikvanger. Deze lopende band symboliseert dat er vogelsoorten verdwijnen of dreigen te verdwijnen. Gelukkig zijn er ook soorten waarmee het goed gaat; zij vliegen op van de lopende band. De expositie besteedt tevens aandacht aan de techniek van (natuur)fotografie en bij binnenkomst is er een geprojecteerde presentatie te zien van vliegende 'Vogels van de Rode Lijst'. Aan de expositie is een fotoboek verbonden:'Birdpix, de beste foto's deel IV', met veel foto's van 'Vogels van de Rode Lijst'. De Rode Lijst. Het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft op 5 november 2004 de nieuwe Rode Lijst voor bedreigde dier- en plantensoorten vastgesteld. Op de Rode Lijst staan, naast de bedreigde vogelsoorten, beschermingsmaatregelen om deze soorten weer in aantal te laten toenemen.

Jouw wereld, Mijn wereld

Permanent

Hier staat de mens centraal en wordt het begrip duurzaamheid nader verklaard. De thema's van de tentoonstelling reiken van bevolkingsexplosie tot oerknal. In het oceaandeel kan worden gedoken naar het mysterieuze leven in de diepzee, waar walvissen en dolfijnen zwemmen. De bezoeker komt oog in oog te staan met levensechte reconstructies van onze voorouders en wandelt langs de mijlpalen van onze ontwikkeling. Onder een regen van speren ervaart de bezoeker de dreiging en de absurditeit van agressie en oorlog en in een reusachtig ei volgt een kennismaking met de verschillende wijzen waarop mensen vorm geven aan hun geloof.

De Poolzaal, overleven tussen ijs en smeltwater
Permanent

De Poolzaal gaat over natuur en cultuur in het Arctische gebied. Zowel de dieren op de Noordpool als de Inuit van Oost-Groenland hebben de barre omstandigheden van het Arctische gebied leren overleven. Nu echter worden ze geconfronteerd met de problemen van versnelde klimaatsveranderingen. De expositie laat de overweldigende schoonheid van het Poolgebied zien, maar ook de hardheid van het bestaan. De bezoeker wordt geconfronteerd met de onzekere toekomst van het Poolgebied en krijgt informatie over onderwerpen als bijvoorbeeld verdwijnend pakijs, de strijd om het bestaan van ijsberen en zeehonden, het bouwen van een iglo, kajaks, shamanisme en het moderne leven van de Inuit. De Poolzaal wil een platform zijn voor wetenschappelijke onderzoeksinstituten om de resultaten van hun recente Poolonderzoek museaal en educatief te presenteren. De Inuit-collectie van het Museon behoort tot de belangrijkste van Europa. Zij kwam vooral tot stand door de verzamelactiviteiten van de bioloog en Nobelprijswinnaar Niko Tinbergen in de periode 1932-1933 en de antropoloog Gerti Nooter tussen 1965-1975. Hun collecties geven een goed beeld van de cultuurveranderingen in de 20e eeuw bij de Inuit van Oost-Groenland. De expositie toont een deel van de zeer bijzondere collectie, zoals een beschilderde 17e eeuwse kajak, de kinderkajak van Knud Rasmussen, prachtige bont- en kralenkleding en indringende maskers.

Recht en Vrede
Permanent

Een permanente tentoonstelling waar kinderen (en volwassenen) zelf ontdekken hoe rechtspraak werkt en wat er in Den Haag gebeurt op het gebied van recht, vrede en veiligheid.
Wie heeft gelijk? Soms komen mensen er samen niet uit als ze ruzie hebben. Ze stappen dan naar een rechter. Landen die in conflict zijn kunnen hetzelfde doen. Ze komen naar het Vredespaleis in Den Haag en vragen de internationale rechters om een uitspraak. Zou jij een goede rechter zijn? Test jezelf in deze tentoonstelling over Den Haag, stad van Recht, Vrede en Veiligheid.
Bij de expositie is een speciale, uitgebreide krant verschenen over Den Haag, internationale stad van recht, vrede en veiligheid, getiteld 'MuseonRecht'. Deze krant kan via e-mail worden opgevraagd bij Leonie de Jong (ldjong@museon.nl).

Komen en Gaan

200 jaar nieuwkomers, vluchtelingen en gelukzoekers Permanent

Deze doorlopende expositie plaatst 200 jaar migratie in cultuurhistorisch perspectief. Vele groepen migranten komen aan bod, geplaatst in de politieke en maatschappelijke omstandigheden van hun tijd. Belangrijke thema's zijn: reden voor vertrek uit het geboorteland, de reis, aankomst en de eerste ervaringen in het 'nieuwe' land.

Activiteiten

Werkhoek voor kinderen

In de Werkhoek kunnen kinderen creatief aan de slag onder begeleiding van een docent. Kinderen kunnen in de zomervakantie bij 'Moordzaken, van vingerafdruk tot dna-onderzoek' een CSI-onderzoekskoffertje of een speurhond maken. Bij de tentoonstelling 'Birdpix, vogels van de rode lijst' wordt een vogels gemaakt en speciaal versierd. De Werkhoek is voor kinderen van 6 t/m 12 jaar en kost E 3,50, exclusief entree museum. Openingstijden: iedere vakantiedag - de zaterdag uitgezonderd - van 12.30 tot 16.30. Reserveren is niet nodig.

Mee met de karavaan

Kinderen vanaf 7 jaar leren elke woensdagmiddag om 14.00 uur o.l.v. een educatief medewerker van het museum hoe je kunt overleven in de woestijn. Een activiteit bij Desert Songs. Toegang inbegrepen bij museumkaartje. Speurlab

Kruip in de huid van een forensisch onderzoeker en los door het vinden van sporen het mysterie op. Elke woensdagmiddag om 15.00 uur. Een activiteit bij Moordzaken, van vingerafdruk tot DNA-onderzoek. Toegang inbegrepen bij museumkaartje.
Help de muizenprinses haar koffer vol kusjes terug te vinden!

Een verhaal voor jonge bezoekers van 3 t/m 5 jaar, verteld door een educatief medewerker van het museum. 3-10-17 augustus om 11.30 en 16.00 uur. Een activiteit bij Moordzaken, van vingerafdruk tot DNA-onderzoek. Toegang inbegrepen bij museumkaartje.
Ga mee met de vogelspotter

Vogelliefhebbertjes van 7 jaar en ouder komen onder leiding van een museumeducator alles te weten over de bijzondere eigenschappen van vogels. Iedere vrijdag in de vakantie om 13.00 en 15.00 uur. Een activiteit bij Birdpix. Toegang inbegrepen bij museumkaartje.
Collage met Arabische motieven

Onder leiding van een creatief docent kunnen kinderen vanaf 8 jaar een werkstuk maken op A3 formaat met Arabische motieven als uitgangspunt, het geheel wordt geplastificeerd. Leuk voor aan de wand of als placemat. 24 augustus om 14.00 en 16.00 uur. Toegang 10 euro, inclusief toegang tot het museum.
Waterweetjesquiz

Kom alles te weten over het belang van water, de waarde van water en hoe je er bewust mee moet omspringen. Voor iedereen vanaf 7 jaar. Een activiteit bij de het Wereld Water Film Festival dat

Omniversum organiseert van 30 juni tot en met 31 augustus 2008. Iedere donderdag in de vakantie om 13.13-14.15 en 15.15.
Speciale NFI dag

Op 31 augustus is het mogelijk, onder leiding van professionals van het Nederlands Forensisch Instituut, forensisch onderzoeker te worden en onderzoek te verrichten op verschillende plaatsen delict. Aanvang 13.00 - 14.00 en 15.00 uur. Toegang inbegrepen bij museumkaartje. Voor volwassenen

In de workshop textiele werkvormen voor volwassenen op 10 augustus zijn Arabische vormen inspiratie voor een boekomslag. Cursisten worden tussen 11.00 en 16.30 uur begeleid door een docent textiele werkvormen van het Museon. Toegang 30 euro, inclusief toegang tot het museum. Bezoekersinformatie
Openingstijden: dinsdag t/m zondag 11.00-17.00 uur, gesloten op maandag (behalve in de schoolvakanties - alle regio's)
Toegangsprijzen: Kinderen t/m 3 jaar: gratis / kinderen 4 t/m 11 jaar: E 4,- / jeugd 12 t/m 18 jaar: E 6,- / volwassenen: E 7,50 / 65+ Pashouders: E
6,- . Museumkaart geldig. Groepskorting voor groepen van meer dan 20 personen mogelijk.
Voorzieningen: Het Museon is toegankelijk voor bezoekers met een rolstoel. In de omgeving is voldoende parkeergelegenheid, ook voor bussen. Museon

Stadhouderslaan 37

2517 HV Den Haag

tel. 070 - 33 81 338

info@museon.nl

www.museon.nl
Museon

Onder het motto 'Speelruimte voor kennis' wil het Museon door middel van educatieve en aantrekkelijke exposities en programma's met een zo breed mogelijk publiek communiceren. Het Museon richt zich op kennisoverdracht op het gebied van de mens in natuur en cultuur en geeft op toegankelijke wijze informatie over actuele thema's en ontwikkelingen in wetenschap en samenleving.