Artsen zonder Grenzen


Ivoorkust: we dragen ons werk over

24/07/2008 15:58 -- Nu het land betere tijden tegemoet kan zien, heeft Artsen zonder Grenzen haar programma's in Ivoorkust overgedragen aan het ministerie van Volksgezondheid. 5 jaar geleden bracht Artsen zonder Grenzen levensreddende medische zorg terug naar het westen van het land. Onze teams werkten zowel ten noorden als ten zuiden van de Zone de Confiance, een bufferzone die de strijdende partijen van elkaar scheidden.

In tweeën gedeeld
Tot ver in de jaren 90 was Ivoorkust een stabiel en welvarend West-Afrikaans land. Maar in 2002 braken slechte tijden aan: een mislukte staatsgreep en daaruit volgend conflict tussen regering en rebellen, scheurde het land in tweeën. De burgerbevolking had niet alleen te lijden van de gevechten maar ook van afpersing door huurlingen uit Liberia en Sierra Leone. Mensenrechten werden op grote schaal geschonden en tienduizenden mensen hadden geen thuis meer.

Noodhulp opgestart
In 2003 begonnen we met ons werk in het westen van het land. Medische voorzieningen waren geplunderd en personeel was gevlucht. Het team zorgde ervoor dat het personeel terugkwam en opende gezondheidsposten in de districten Bin Houyé en Danané (aan weerszijden van de Zone de Confiance), en heropende het ziekenhuis in de stad Danané. Aan het einde van het jaar voerden onze medewerkers gemiddeld 15.000 consulten uit per maand.

Voornaamste verstrekker medische zorg
In 2004 behandelden we 180.000 patiënten in onze mobiele hulpposten en namen we 2.600 patiënten op in het ziekenhuis. Elke maand hielpen we 100 baby's ter wereld te brengen. In hetzelfde jaar voerde ons team een grootscheepse inentingsactie uit na een mazelenuitbraak: 36.000 kinderen kregen een prik. Hoewel de overheid in 2005 in sommige plaatsen de gezondheidszorg weer opzette, was Artsen zonder Grenzen de voornaamste verstrekker van medische zorg in de districten Bin Houyé en Danané. In april 2005 brachten we een alarmerend rapport uit over de opkomst van seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's), zoals hiv/aids, in het westen van het land. De toename van geweld bracht ook meer verkrachtingen met zich mee. Daarop zetten we speciale soa-klinieken op en er kwam een behandelprogramma voor hiv/aids en tuberculose in het ziekenhuis in Danané.

Keerpunt
In 2007 brak een keerpunt aan voor de Ivoriaanse bevolking. Na 4 jaar burgeroorlog en een politieke impasse werd een vredesakkoord getekend. Dit betekende de start van een hereniging tussen het zuiden, in handen van de regering, en het noorden, voormalig het domein van de rebellen. Nadat een nationale unie werd geformeerd, werd de Zone de Confiance in september ontmanteld. De overheid stuurde weer personeel terug naar het noorden en westen, wat inhoudt dat wij een aantal van onze projecten aan haar konden overdragen.

Overdracht
In de loop van de eerste 3 maanden van 2008 droegen wij onze projecten geleidelijk over aan het Ivoriaanse ministerie van Volksgezondheid. De overheid zal het hiv/aidsprogramma voortzetten, met steun van de Elizabeth Glaser Pediatric AIDS Foundation (EGPAF). Omdat ondervoeding tot en met september een reëel risico is, zullen wij tot dan het voedingscentrum blijven ondersteunen. Dat betekent dat dit jaar een einde is gekomen aan ons werk in Ivoorkust.