Gemeente Leiden

24 juli 2008

Aanleg park Matilo in Leiden gestart

Donderdag 24 juli heeft wethouder Jan-Jaap de Haan (Cultuur, Werk en Inkomen) het nieuwe tijdelijke speelveld in toekomstig archeologisch park Matilo in de wijk Roomburg geopend. De wethouder en de kinderen uit de wijk gaven samen de aftrap voor de aanleg van het park. Wethouder De Haan: "Ik ben blij dat de eerste stap gezet is voor het archeologische park. Leiden heeft echt iets moois in handen met Matilo, het grootste vrijliggende castellum in Nederland. Mogelijk liggen er nog veel bijzondere resten onder de grond. Het Romeinse ruitermasker, bijgenaamd masker van Gordon, is daarvan het bewijs." Het Rijksmuseum van Oudheden stelde speciaal voor deze middag een exacte kopie van het masker ter beschikking om te laten zien aan de aanwezigen.

Na het voetballen konden de kinderen en de bewoners uit de buurt genieten van allerlei (Romeinse) sport- en spelactiviteiten op de plek waar het archeologisch park verder zal worden ingericht. Daarbij wordt bovengronds zichtbaar gemaakt waar het Romeinse legerkamp zich bevindt.

Definitieve speelvoorziening
Het gebied grenzend aan de wijk Roomburg is archeologisch beschermd gebied. Dit is het uitgangspunt bij de inrichting van het park. De komende periode gaat de gemeente samen met bewoners uit de omgeving de definitieve invulling uitwerken. De Haan: "Dit voorjaar hebben de wijkbewoners gevraagd of er, terwijl we werken aan het plan, eerst begonnen kan worden met de speelvoorzieningen. En dat kan gelukkig."

Park Matilo
Het speelveld is onderdeel van de totale inrichting van het archeologische park Matilo. De gemeente stelt een bedrag van 3,75 miljoen euro ter beschikking voor de inrichting van het park. Vanwege de bijzondere archeologische waarde van het gebied wordt de invulling uitgewerkt in overleg met onder andere de RACM (Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten) en bewoners uit de omgeving. Ook het Rijksmuseum van Oudheden en de universiteit zijn uitgenodigd om mee te denken over deze unieke plek.

Romeins ruitermasker
Toen de zuidelijke helft van Nederland zo'n 2000 jaar geleden deel uitmaakte van het Romeinse Rijk, lag in Roomburg het grensfort Matilo, op de kruising van de Vliet en de rivier de Rijn. Al eeuwenlang zijn op dit terrein tufsteen, muntjes en aardewerk gevonden. De meest bijzondere vondst werd bij opgravingen in 1996 gedaan: een Romeins ruitermasker, dat door de opgravers vanwege de gelijkenis met de populaire zanger Gordon naar hem werd vernoemd. Dit masker is onderdeel van de vaste collectie van het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden.