Ministerie van Defensie

24-07-2008 16:42

ANTONOV BRENGT COUGARS NAAR AFGHANISTAN



Een Antonov 124 transportvliegtuig is vandaag vanaf vliegbasis Soesterberg naar Afghanistan vertrokken. Het Russische vliegtuig brengt ten behoeve van de ISAF-missie twee Cougar-helikopters en aanvullend materiaal naar het uitzendgebied.

Het is de tweede keer deze maand dat een Antonov 124 vanuit vliegbasis Soesterberg vertrekt. De eerste twee Cougar-transporthelikopters werden 17 juli opgehaald en zijn afgelopen maandag aangekomen op Kandahar Airfield. De vijfde Cougar wordt eind juli vanaf Soesterberg, wederom met een Antonov, naar het missiegebied gevlogen.

De hoofdtaak van de Cougars is het vervoeren van personeel en materieel ter ondersteuning van de grondeenheden. Naast deze hoofdtaak worden zij waar nodig ingezet voor gewondentransport.

Op dit moment zijn drie Chinook-transporthelikopters en ongeveer vijftig detachementsleden van het 298 squadron werkzaam binnen de Air Task Force in Afghanistan. Vrijdag 1 augustus nemen vijf Cougar-transporthelikopters en circa dertig detachementsleden van het 300 squadron de taak officieel over van de Chinooks. De Chinook-helikopters keren na ruim een jaar dienst begin augustus naar Nederland terug.

Gerelateerde links:
International Security Assistance Force (ISAF)