Gemeente Aalten


Gemeente betreurt vertrek leden uit Klankbordgroep LOG Lintelo

De gemeente Aalten heeft dinsdag 22 juli een brief van vijf leden van de klankbordgroep Landbouw Ontwikkelings Gebied (LOG) Lintelo ontvangen. Hierin geven zij te kennen dat zij zich terugtrekken uit het overleg. Vanuit de zijde van de gemeente is een klankbordgroep samengesteld om de visie breed op te kunnen stellen. Er is geprobeerd met deze leden in gesprek te komen en te blijven. Helaas hebben de leden aangegeven geen behoefte te hebben op deze uitnodiging in te gaan. Tevens willen de leden vandaag niet deelnemen aan de werkateliergroep, waar gezamenlijk de ruimtelijke visie voor het Landontwikkelingsgebied Lintelo wordt opgesteld.

Wethouder Ten Voorde: Wij betreuren het zeer dat de leden uit de klankbordgroep vertrekken, zeker omdat wij graag de invulling van het landbouwontwikkelingsgebied Lintelo in goed overleg met alle betrokken partijen willen vormgeven. Een interactief proces, waarbij oog is voor de belangen van het landschap en de beeldkwaliteit. De vijf leden van de werkgroep gaven in hun brief aan dat tijdens het laatste overleg van 14 juli de gemeente in de gebiedsvisie alleen wil ingaan op plekken waarop nieuwe bedrijven zich kunnen vestigen en hoe dit landschappelijk kan worden ingepast. Zij spreken over een leeg LOG, waarin dus geen bedrijven zijn gevestigd. Bij de start van de klankbordgroep hebben wij de randvoorwaarden en vertrekpunten geformuleerd en gedeeld met de leden. Wij gaan juist uit van de ontwikkelingsmogelijkheden binnen de wettelijke kaders. Hierin worden ook de uitkomsten van het onderzoek naar de milieugebruiksruimte gebruikt., vervolgt wethouder Ten Voorde.

Aanpak LOG

De aanpak die in het LOG Lintelo wordt gevolgd, verschilt niet van de aanpak in andere LOGs in Gelderland. Er wordt gekozen om als eerste stap een visie te ontwikkelen op basis van brede basisinformatie over milieu, landschap, landbouw, natuur etcetera. Die visie leidt tot één of meer varianten (zoekzones) die vervolgens gedetailleerd worden getoetst. De vijf leden hebben aangegeven een andere insteek van het proces te willen volgen, waarbij eerst de milieugebruiksruimte gedetailleerd in kaart wordt gebracht. Daar is in dit proces niet voor gekozen, omdat in de visie naar ontwikkelingsmogelijkheden via zoekzones wordt gekeken en niet op perceelsniveau. Tijdens het interactieve proces hebben belanghebbenden een belangrijke stem en inbreng in de zoekzones. Ook in het werkatelier worden wensbeelden neergelegd en wordt gezamenlijk een visie bepaald. Na het vaststellen van de visie door het college is er nog een inspraakronde voor de inwoners.

Werkatelier

Voor het werkatelier op donderdag 24 juli zijn 30 deelnemers uitgenodigd. De uitnodiging is gestuurd naar medewerkers van de Provincie en de gemeente, het Dienst Landelijk Gebied, het Waterschap, het Gelders Genootschap, Stichting Natuur en Milieu, inwoners van Lintelo, agrarische inwoners van Lintelo, Lintelos Belang en LTO. Bij de opening van het werkatelier, door wethouder Ten Voorde, waren 25 deelnemers aanwezig. De deelnemers hebben te kennen gegeven dat zij gemotiveerd blijven en enthousiast zijn over het proces voor een gebiedsontwikkeling. Wethouder Ten Voorde heeft de deelnemers verzocht om tijdens het werkatelier ook de belangen van de inwoners van Lintelo mee te laten wegen in visie die gezamenlijk wordt opgesteld.

Provincie ondersteunt visietraject

De provincie ondersteunt het visietraject en dus ook het laten doorgaan van het werkatelier. Zij vinden het belangrijk dat belanghebbenden worden betrokken bij de inrichting van een LOG. De ervaring is dat deze aanpak van het LOG goed werkt. De provincie betreurt het vertrek van de vijf leden.