Gemeente Emmen

overdekte zwembaden in gemeente Emmen veilig

24 juli 2008

Gezien de wisselvallige weersomstandigheden in de zomer van 2008 zijn veel zwemliefhebbers aangewezen op overdekte zwembaden. In de gemeente Emmen kan men onbezorgd genieten van een frisse duik in het zwembad omdat de veiligheid goed geregeld is.

De afgelopen jaren zijn we regelmatig opgeschrikt door alarmerende krantenberichten over ontsnapte chloorwolken. Reden genoeg voor de VROM inspectie om een onderzoek te verrichten naar de veiligheid van zwembaden in Nederland. In de maanden februari en maart heeft de VROM inspectie 72 zwembaden in Nederland onderzocht op drie aspecten: de opslag van gevaarlijke stoffen, het gebruik van gevaarlijke stoffen en de vluchtmogelijkheden voor bezoekers. De drie overdekte zwembaden (Neptunusbad in Klazienaveen, Aquarena in Emmen en De Slagen in Schoonebeek) in de gemeente Emmen zijn niet door VROM bezocht maar voldoen aan de gestelde eisen en hebben het zwembadkeurmerk Veilig & Schoon.

In april 2008 is er een herkeuring geweest (door Kiwa, keuringsinstituut) en werd het keurmerk voor een jaar verlengd. Elk jaar vindt er een herkeuring plaats en om de drie jaar wordt de hele administratie weer van A tot Z onder de loep genomen. Zo wordt er onder andere voldaan aan voldoende toezicht met gediplomeerd personeel, legionellapreventie, vluchtwegen zonder obstakels en een schoon zwembad. De eisen van het WHVBZ (Wet Hygiëne en Veiligheid van Bad- en Zweminrichtingen) worden in Emmen streng nageleefd.

Veilige werkwijze
De drie overdekte zwembaden in de gemeente Emmen maken al enkele weken gebruik van zoutelectrolyse. Dit betekent dat er geen chloortransport meer over de weg plaats vindt en dat er geen chloor- en zuuropslag meer nodig is direct bij het zwembad. De meeste ongelukken gebeuren namelijk wanneer chloor met zuur in aanraking komt en er chloorgas ontstaat. Dit is in Emmen niet meer mogelijk. De benodigde hoeveelheid chloor wordt ter plekke door middel van zoutelectrolyse aangemaakt. Dit chloor gaat direct naar de bassins, waardoor er geen opslag meer nodig is.
Ook voor het binnenmilieu is dit erg prettig, omdat er op deze manier geen overdosering plaats vindt en de chloorlucht sterk verminderd.

Bezoekers moeten zich in onze baden veilig voelen om zo optimaal van het zwemmen te kunnen genieten. Voor directie en personeel betekent dit dat er alles aan gedaan wordt om het de bezoekers zo aangenaam mogelijk te maken in een zo veilig mogelijke omgeving.