Gemeente Haren

Heldenmoed Daniel Mahrla beloond

Bijeenkomst in gemeentehuis

24/07/2008

Op donderdag 24 juli heeft de heer Daniel Mahrla uit Hannover (Duitsland) uit handen van burgemeester Boumans de bronzen legpenning en het loffelijk getuigschrift voor heldenmoed ontvangen.

Op zondag 6 mei 2007 vond er een ernstig ongeval plaats in de molen "De Helper"aan de Hoornsedijk te Haren. Door een brekende plank viel een 6-jarig jongetje naar beneden en kwam daarbij terecht op een wiel. De molen draaide op dat moment. Met gevaar voor eigen verwondingen wist de heer Mahrla de jongen uit het mechaniek te redden en wist daarmee te voorkomen dat hij het waterwiel (zogenaamde vijsel) zou bereiken. De heer Mahrla werd gewaarschuwd door het roepen van de vrouw van de molenaar, die zelf met de moeder van het jongetje ook door de plank waren gevallen, maar beide zichzelf in veiligheid konden brengen. Het ingrijpen van de heer Mahrla heeft zeer ernstig leed voorkomen. Het jongetjes was zwaargewond na de val en is na het levensreddende werk van de heer Mahrla door de traumahelikopter naar het UMCG vervoerd. In het UMCG is het jongetje vervolgens geopereerd en verzorgd. Zijn perspectieven zijn op dit moment redelijk.

De stichting Carnegie Heldenfonds verleent onderscheidingen en beloningen aan mensen die met gevaar voor eigen leven het leven van iemand hebben gered of dat hebben geprobeerd te doen. Daarnaast kunnen ook personen die met gevaar voor eigen lijf en goed voor een ander in de bres zijn gesprongen onderscheiden worden. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar de website: http://www.carnegiefonds.nl/ .

De heer Mahrla heeft de bronzen legpenning voor heldenmoed en het daarbij behorende getuigschrift uitgereikt gekregen door burgemeester mr. M. Boumans MPM. Vanwege de aanstaande emigratie van de heer Mahrla naar China, kon hij pas op het laatste moment zijn aanwezigheid toezeggen. Tijdens de bijeenkomst werd samen met het slachtoffer en zijn famillie stilgestaan bij de heldenmoed van de heer Mahrla.

Burgemeester Boumans en het slachtoffer hopen dat de moedige daad van de heer Mahrla andere mensen inspireert om moedig gedrag te tonen, wanneer dat nodig is.

Loffelijk Getuigschrift: D. Marhla