Kabinet van de President van de republiek Suriname


Toespraak van
de President van de Republiek Suriname Drs. Runaldo Ronald Venetiaan ivm de Beëdiging van Mw. Ireen Yvonne Esajas tot Districtscommissaris op maandag 11 februari 2008
---

Heer Vice President, Ramdien Sardjoe,
Minister van RO en overige Ministers,
De vertegenwoordiger van DNA,
De leden van DNA,
De Nestor der DC's en overige DC's,
De adviseurs, ambtenaren,
de grote scharen van Esajasen die ik aanwezig acht en alle overige genodigden,

die gekomen zijn om getuigen te zijn van de dit moment, maar ik neem aan om ook de ondersteuning uit spreken aan de zojuist beëdigde Ireen Yvonne Esajas tot wie wij ons eveneens richten.

De taken en bevoegheden van de DISTRICTS- COMMISSARIS leggen op de drager van de functie grote verantwoordelijkheden.

De opdracht om in het district het centrale gezag te vertegenwoordigen, is heden ten dagen nog steeds van kracht. Dankzij de moderne mogelijkheden op het gebied van telecommunicatie en personenverkeer is er meer dan vroeger gelegenheid om met het centrale gezag in overleg te treden.

Toch blijft in veel gevallen het overheidsbestuur, de handhaving van orde en rust en de bestrijding van de criminaliteit, een zaak van de districtscommissaris, zo niet tot in laatste, dan toch in eerste aanleg.


---

Bij veel gewichtige beslissingen zullen de bewindslieden zich mede baseren op de adviezen van de districtscommissaris. Verwezen mag worden, in dit verband, naar:


· de voorwaarde van een advies van de DC bij de toewijzing van het recht op grondhuur, of het nou gaat om 1 vierkante meter of om tienduizenden hectaren grond;

· de voorwaarde van een advies van de DC bij de toewijzing van een concessiegebied voor de exploitatie van aanwezige natuurlijke hulpbronnen;

· De rol van de DC bij de toekenning van vergunningen voor de vestiging van handelszaken en andere bedrijven.

Naast dit alles verwachten zowel de Regering als de gemeenschap, dat de districtscommissaris een voorhoede rol zal vervullen bij de behartiging van de belangen en het voortstuwen van het ontwikkelingsproces van het district dat aan de zorg van de DC is toevertrouwd. Zorggebieden als onderwijs, gezondheidszorg, infrastructuur, communicatie, economie, arbeid en recreatie, vragen daarbij bijzondere aandacht.

Al deze taken vergen van de DC kennis van de rol van en regelgeving in de bestuursdienst, kennis van het betreffende district en met name van de bevolking van het district, werklust, tact en integriteit.

Districtscommissaris Ireen Yvonne Esajas,

Mijn uiteenzetting totzover is er niet om U te onderwijzen over de taak van een DC.

Door Uw loopbaan behoort U tot de kleine groep in deze zaal met een ruime en langdurige en langjarige ervaring en bijbehorende carriëre in de Bestuursdienst.


---

Hooguit wensen wij U ten overstaan van ons Volk voor te houden hetgeen U al bekend is, voor U en ons allen ook te herhalen.

Hoewel U vandaag beeidigigd bent tot District-commissaris in de Republiek Suriname is de verwachting, dat Uw eerste standplaats Totness zal zijn en U dus de zorg opgedragen zult krijgen van het District Coronie.

Districtscommissaris Esajas,

U bent geen vreemdeling in Coronie. U bent er geboren en getogen en o.m. als leerling van de lagere school te Salem. Als twaalfjarig meisje bent U, met het oog op Uw verder scholing en opleiding, naar Paramaribo verhuisd.
Na Uw Onderwijzersakte heeft U van 1971-1992 als
leerkracht gediend, waarvan 15 jaren als districtsjaren staan geboekt.

Na Uw carriëre als leerkracht, bent U toegetreden tot de Bestuursdienst en opgeklommen tot de rang van Secretaris.

Bovendien is het zo dat U in de gelegenheid bent geweest om in het district Coronie gekozen te worden tot lid van DNA van 1987 tot het einde van de termijn.

Ireen Esajas,

Over Coronie kunnen we het volgende aantekenen;
Coronie is op het ogenblik een district in de bijzondere belangstelling van het beleid van de regering. Als gevolg van de wereldwijde klimaatsontwikkeling zijn er ruime voorstellen naar de regering toegekomen.
Sommige van die voorstellen hielden in het plan om dat district op te geven aan de zee. Andere voorstellen om het district te behouden. De Regering heeft gekozen voor het laatste. Gekozen ervoor om het district te behouden. De regering is bekend met de discussies externe en interne
---

discussies, om dat behouden van dat district na te streven of met de natuurlijke bescherming of kunstmatige bescherming. De regering heeft wederom gekozen n.l. voor een combinatie van die twee mogelijkheden, dat is een kunstmatige bescherming door dijken die de mogelijkheid laat voor de natuurlijke bescherming.

Naast dit onderwerp van de bescherming en het behoud van het district tegen de oprukkende zee is het er het onderwerp van de decentralisatie van bestuur.

Wij als regering gaan ervan uit dat de decentralisatie van het bestuur, spoedig ook onderwerp zal zijn voor het district Coronie. De ontwikkeling van Coronie zal door U samen met de bevolking van Coronie, onder leiding van de regering natuurlijk en begeleiding en onder de voorziening die de regering ter beschikking stelt ter hand genomen moeten worden.

Het streven van de regering is erop gericht dat elk district, elke regio van Suriname instaat zal zijn om zich
economisch te bedruipen en vanuit die economische
zelfvoorzienendheid ervoor te zorgen dat georganiseerd wordt, de voorzieningen voor de andere sectoren.

DC Ireen Yvonne Esajas,

Ik doe dat namens de gehele regering, feliciteer U van harte met dit moment van beëdiging tot DC Ook mede namens de regering wens ik U heel veel succes toe bij de gewichtige en misschien mag ik zeggen zware taak die U wacht. We zijn vol vertrouwen dat U instaat zal zijn om het hoofd te bieden aan de uitdaging. We zijn vol
vertrouwen dat de bevolking van Coronie, instaat zal zijn om de gelegenheid die nu geboden wordt, om samen met een coroniaanse DC, de notitie was burgervader of
burgermoeder de ontwikkeling van Coronie ter hand te nemen.


---

Ik feliciteer met U ook Uw familie, de uwen en niet alleen de hele grote scharen van familieleden hier aanwezig en ook alle leden van de coroniaanse gemeenschap.

Proficiat!


---