Stadsdeel Oost/Watergraafsmeer Amsterdam


Fontein Hogeweg blijft aan

24 juli 2008

De Raad van State heeft vrijdag 18 juli 2008 besloten dat de fontein aan de Hogeweg mag blijven spuiten, zolang de uitslag van de bodemprocedure nog niet bekend is. De bodemprocedure moet duidelijk maken of de fontein onder de Wet Milieubeheer valt.

Volgens een bewoonster die de zaak heeft aangespannen, is het geluid van de fontein te hard en worden hierdoor geluidsnormen uit de wet Milieubeheer overschreden. De buurtbewoonster vroeg de rechter om, in afwachting van de bodemprocedure, de fontein uit te laten zetten. De rechter oordeelde dat deze maatregel te ver gaat.

Het stadsdeel heeft naar aanleiding van de klachten van de buurtbewoonster maatregelen getroffen door het instellen van een zogenaamd spuitschema. Dit houdt in dat de fontein minder uren aan staat en op rustige uren minder hard spuit. Hiermee wordt zowel tegemoetgekomen aan deze bewoonster, als aan de buurtbewoners die de fontein juist lang willen laten spuiten.

Een groot aantal bewoners was bang dat de fontein in de loop van het onderzoek uit zou moeten. In totaal zijn ruim 180 zienswijzen bij het stadsdeel ingediend door voorstanders van de fontein.

De verwachting is dat de Raad van State in november een uitspraak doet in de bodemprocedure.

Voor meer informatie klik hier
Voor de uitslag van de Raad van State klik hier Reageer