Gemeente Dordrecht
Nieuwe muziek door beiaardier Tiffany Ng

De jonge Amerikaanse beiaardier Tiffany Ng treedt donderdag 24 juli op met een aantal niet eerder in Europa en Nederland uitgevoerde composities. Het concert begint om 20.00 uur en wordt voorafgegaan door het klokluiden voor vrijwilligers. Na afloop van het concert licht Tiffany het programma toe tijdens een gezellige 'after glow' in 't Klockhuys, aan de voet van de toren.

Tiffany Ng is een veelbelovende beiaardier en heeft in een korte carrière reeds veel concerten op haar naam staan. Zij begon met haar beiaardstudie aan de Universiteit van Yale. Dankzij een studiebeurs van de Belgian American Educational Foundation kon ze haar beiaardstudie vervolgen aan de beiaardschool te Mechelen, waar ze het 'Einddiploma met grote onderscheiding' behaalde. Onlangs verwierf Tiffany een meestergraad in orgel aan de Eastman School of Music (New York). Momenteel begint zij een doctorsgraad in musicologie aan de Universiteit van Californië te Berkeley.
Het concert kan al wandelend rond de toren worden beluisterd. Ook bestaat de mogelijkheid de toren te beklimmen en te luisteren op de Kaapstandzolder. Programma's worden tijdens het concert uitgereikt of zijn verkrijgbaar bij de VVV. Na afloop is er gratis koffie in 't Klo ckhuys, aan de voet van de toren.

Nadere achtergrondinformatie Beiaardconcert
Donderdag 24 juli door Tiffany Ng (Amerika)
beiaardier van de University of Rochester, New York

19.45 uur Kaapstandzolder (130 treden)
Handluiden voor vrijwilligers
20.00 uur Beiaardconcert

THEMA: PREMIÈRES NIEUWE BEIAARDMUZIEK

1 Minimalisme en Impressionisme
Peter Vermeersch *1959
Bellbook II - nr. 3 (1991)
Oscar van Hemel 1892-1981
Danse Profane (uit In Memoriam Claude Debussy, 1968)
Emilien Allard 1915-1977
Profil Canadien nº 1 - Lowlands (1969)
À La Claire Fontaine (1975)

2 Een moderne hoeksteen
John COURTER *1941
Gregorian Triptych
'Requiem Mass for Carillon' (1989)
Requim Aeternam
Dies Irae
In Paradisum

3 Experimentale Karakterstudies
Daniel Matej *1963
Spin-dulum (uit Lullabies, 1997) #
Paul Coleman *1974
Selecties uit Tiffany Sketches (2008)¹

4 Moedig Nieuwe Verklaringen
Geert D'hollander *1965
Andantino sostenuto (uit Sonata Fervida per Campanae, 2000)
Jung Sun Kang *1983,
The Carillonneur (2008) #,
op een gedicht van Nicholas Hogan
Introit - Gradual - Kyrie - Gloria - Credo Percussum

5 Stilte en beweging
Andrew S. Allen *1985
Reflections of a Lowcountry Marshland (2008) #
Elizabeth Kelly *1982
Chorale (uit Intervals, 2007)¹
Libby Larsen *1950
Pealing Fire (2004)
# Nederlandse première
¹ Europese première

Toelichting
De Slowaakse componist Matej schreef Spin-dulum onder een andere titel voor piano en bewerkte het later voor Jeffrey Bossin, beiaardier te Berlijn. Het is een minimalistisch werk en laat de uitvoerder vrij in de keuze van lengte en aantal herhalingen. Tiffany Sketches is opgedragen aan Tiffany Ng en is een groeiende collectie van korte werken waarin de componist op zoek is naar het unieke harmonisch spectrum van de beiaard. Het verhaal achter de suite The Carillonneur is gebaseerd op 'Yin-Yang' symboliek. Tiffany zal na afloop van haar concert met plezier meer vertellen over de achtergrond hiervan. Reflections of a Lowcountry Marshland is ontstaan toen de componist een wandeling maakte door de moerasgebieden in het zuiden van de Verenigde Staten. Hij besefte dat deze moerasgebieden een soort natuurlijke vuilnishopen zijn, maar dan van uitzonderlijke schoonheid. Dit heeft hij in klank proberen om te zetten. Pealing Fire opent met toonladderfiguren terwijl de zware basklok de uren slaat. Na korte tijd verschijnt de melodie 'Veni creator' dat als leidraad dient voor het melodisch materiaal van de compositie. Tenslotte eindigt het werk in een sprankelende stemming.

Datum 21 juli 2008
Redactie Marianne van Rijsbergen
Service Centrum Drechtsteden
Communicatie Advies en Middelen
T (078) 639 69 01
Informatie Boudewijn Zwart
Stadsbeiaardier van Dordrecht
T 06 - 53 42 56 80
email: info@bellmoods.com