Record aantal huisdieren geregistreerd

24/07/2008 12:26

Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren

Afgelopen maand juni is een record aantal huisdieren gechipt en geregistreerd. Dit blijkt uit recente cijfers van de Nederlandse Databank Gezelschapsdieren. Zij kon in juni in totaal 20.788 gechipte dieren registreren. Dit is 65% meer dan in dezelfde maand in 2006 en 14% meer dan in juni 2007. Het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren (LICG) is zeer tevreden met dit resultaat.

Het LICG organiseert samen met diverse partijen uit de gezelschapsdierensector sinds 2006 jaarlijks in juni de "Chipmaand". Doel van deze campagne is om zoveel mogelijk honden en katten te laten chippen en registreren. Een gechipt en goed geregistreerd dier kan sneller herenigd worden met de eigenaar als het vermist wordt. De laatste jaren heeft de nadruk gelegen op het chippen en registreren van de kat omdat het aantal gechipte en geregistreerde katten altijd ver achterbleef bij het aantal gechipte en geregistreerde honden. Dit jaar heeft het aantal geregistreerde katten voor het eerst het aantal geregistreerde honden overtroffen.

De enthousiaste en vrijwillige inzet van vele dierenspeciaalzaken, dierenartsen, asielen en gemeenten is van groot belang geweest voor het succes. Zo heeft de gemeente Houten bijvoorbeeld samenwerking gezocht met de dierenartsenpraktijken in de gemeente en 10 euro meebetaald aan elk dier dat in juni gechipt werd. Ook afdelingen van de Dierenbescherming hebben actief bijgedragen aan de Chipmaand door promotie in bibliotheken, wijkcentra en winkelcentra.

In 2011 zal identificatie en registratie voor honden verplicht worden. Het LICG hoopt dat de meeste huisdierbezitters al ruim voor die tijd het belang hiervan onderkennen en hun huisdier dan al lang hebben gechipt en geregistreerd. De komende jaren zal de campagne daarom zeker een vervolg krijgen.

http://www.chipjedier.nl

http://www.licg.nl