Gemeente Utrecht

Ter info: SV 2008, nr. 85 inzake parkeerplaatsen invalide en mindervalide bezoekers schouwburg; als bijlage

2008 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
85 Vraag van de heer drs.C.A. Geldof
(ingekomen 24 juli 2008)

Momenteel bestaat er veel onrust over het aantal invalide parkeerplaatsen dat na de herinrichting van het Zocherpark beschikbaar is bij de Stadsschouwburg. De Stadsschouwburg beschikt over zeven parkeerplaatsen voor invalide bezoekers. Twee van deze plaatsen zijn voor mensen die een ontheffing hebben (gehandicaptenkaart). De overige vijf plaatsen zijn bij de Schouwburg te reserveren door invalide en mindervalide bezoekers. Deze vijf plaatsen zijn door middel van beugels overdag en 's avonds afgesloten. Incidenteel worden deze plaatsen gebruikt door andere bezoekers. Dit gebeurt zeer sporadisch en uitsluitend als dat niet ten koste gaat van parkeergelegenheid voor mindervalide bezoekers.

Navraag bij de Stadsschouwburg heeft de VVD fractie geleerd dat de behoefte aan parkeergelegenheid voor invalide en mindervalide bezoekers groot is. De overgrote meerderheid van de avonden zijn al deze plaatsen voor de doelgroep in gebruik. De vraag naar deze plekken groeit zelfs, omdat steeds meer invalide en mindervalide bezoekers hun weg richting de Stadsschouwburg vinden.

Bij de herinrichting van het Zocherplantsoen wordt getracht om, conform de beheervisie Singelgebied, het park zoveel mogelijk weer in zijn oorspronkelijke staat te herstellen. Latere ontwikkelingen, zoals de aanleg van parkeerplaatsen bij de Stadsschouwburg, worden hierbij ongedaan gemaakt. Hierdoor verdwijnt het grootste deel van het parkeerterrein en de parkeerplaatsen voor de deur van de Stadsschouwburg.

Hiermee verdwijnt het grootste gedeelte van parkeerplekken voor invalide en mindervalide bezoekers. Na de herinrichting zijn er nog maar drie parkeerplekken over. Dit zullen parkeerplekken zijn voor mensen met een ontheffing (gehandicaptenkaart). Deze plaatsen kunnen dus niet worden gereserveerd. Volgens de Stadsschouwburg voldoet dit aanbod absoluut niet aan de vraag naar parkeergelegenheid voor invalide en mindervalide bezoekers.

De VVD vindt het van het grootste belang dat de Stadsschouwburg tijdens én na de herinrichting van het Zocherplantsoen bereikbaar blijft voor iedereen, dus ook voor invalide en mindervalide bezoekers. Het mag niet zo zijn dat iemand met lichamelijke beperkingen thuis moet blijven omdat er geen parkeergelegenheid is bij de Stadsschouwburg.

De VVD heeft de volgende vragen voor het College:

1. Is het College bekend met het verdwijnen van vier van de zeven parkeerplaatsen bij de Stadsschouwburg na de herinrichting van het Zocherplantsoen?
2. Op welke grond is er besloten tot vermindering van het aantal parkeerplaatsen voor invalide en mindervalide bezoekers?
3. Is het College het met de VVD eens dat het van belang is dat ook invalide en mindervalide bezoekers de Stadsschouwburg kunnen bezoeken en dat deze bezoekers de mogelijkheid moet worden geboden om te parkeren in de nabijheid van de Stadsschouwburg?
4. Is het College bereid om het aantal parkeerplaatsen voor invalide en mindervalide bezoekers bij de herinrichting van het Zocherplantsoen te behouden? Zo nee, waarom niet?

---- --