Woningprijs stagneert: eerste dalingen op gemeenteniveau zichtbaar

24/07/2008 16:17

ABF Valuation

De Woningprijsindex - 2e kwartaal 2008 laat zien dat de woningprijzen stabiliseren in het grootste gedeelte van Nederland. In bepaalde gemeenten vinden zelfs de eerste prijsdalingen plaats (ca. 3%). De verwachting is dat deze trend zich de komende periode doorzet en meer gemeenten te maken zullen krijgen met prijsdalingen.

De woningmarkt stagneert. De gemiddelde prijs van een woning steeg ten opzichte van het vorige kwartaal namelijk met slechts 0,1%. Dit is de laagste groei gemeten sinds 1993. De gemiddelde prijs van een eengezinswoning komt hiermee uit op EUR.287.000 en van een appartement op EUR.191.000. Ten opzichte van het tweede kwartaal 2007 is dit een stijging van 2,8%, met de opmerking dat de inflatie op dit moment 2,6% bedraagt.

Grote groepen gemeenten in het oosten van het land hebben te maken met lichte tot forse prijsdalingen. De gemiddelde prijs van eengezinswoningen en appartementen ligt ongeveer 3% lager ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden. Ook een aantal gemeenten in de provincies Friesland en Gelderland hebben te maken met een lichte daling van de woningprijzen. De twee provincies waar de prijzen nog bovengemiddeld zijn gestegen zijn Utrecht en Noord-Holland. Daar stegen de prijzen het afgelopen jaar met 6,5%.

Als gevolg van deze ontwikkelingen krijgt de hypotheekmarkt het moeilijker. Het aantal verstrekte hypotheken heeft in 2008 een dieptepunt bereikt. Sinds 1996 is het aantal verstrekte hypotheken niet meer zo laag geweest. Vergeleken met het tweede kwartaal 2007 is het aantal verstrekkingen met 13% gedaald. Ook het aantal executieverkopen neemt voor het eerst sinds 2006 weer toe.

Over de WOX(R)

De WOX(R) is de meest betrouwbare woningprijsindex van Nederland. ABF Valuation berekent elk kwartaal een betrouwbare woningprijsindex voor iedere provincie, gemeente, wijk en buurt in Nederland. De WOX(R) wordt berekend op basis van landelijke transactiegegevens vanaf 1993 en de overige woning- en locatiegegevens uit de database. De broninformatie wordt modelmatig getoetst, zodat niet-integere gegevens worden weggelaten bij de indexberekening. In de ontwikkelde methodiek wordt rekening gehouden met onder- of oververtegenwoordiging van de verkochte woningen ten opzichte van de bestaande woningvoorraad in het gebied. In tegenstelling tot de meeste huisprijsindexen brengt de WOX(R) dus niet simpelweg de toevallige ontwikkeling van de verkoopprijzen in kaart, maar de prijsontwikkeling van de totale voorraad woningen.

Over ABF Valuation

ABF Valuation is een gerenommeerd adviesbureau. Wij leveren innovatieve waarderingsoplossingen aan diverse spelers in de Nederlandse woningmarkt, zoals geldverstrekkers, taxatiebureaus, makelaars, gemeenten en woningcorporaties. ABF Valuation is ondermeer bekend van CALCASA(R), het meest geavanceerde statistische woningtaxatiemodel van Nederland. ABF Valuation is een onderdeel van de ABF groep. ABF is al meer dan 20 jaar gespecialiseerd in kwantitatief onderzoek en statistische modelbouw voor de Nederlandse woningmarkt.