Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Brandenburg vloert Ernst

Volgens de traditie is er in het Open Nederlands Schaakkampioenschap geen respect voor grootmeesters. Vandaag joeg Daan Brandenburg zijn provinciegenoot Sipke Ernst over de kling, en wat lager versloeg de zeer getalenteerde Vincent Rothuis Friso Nijboer in een bijna perfecte Spaanse partij. 'Ik verspeelde één tempo en het was mis', moest Nijboer na de analyse constateren.
Aan het topbord volgden Brandenburg en Ernst een scherpe afwikkeling, maar tegen de tijdcontrole bleken de witte stukke sterker dan de zwarte. Erik van den Doel en Milos Pavlovic bleven keurig hun puntjes scoren. Van den Doel offerde een kwaliteit in een scherpe partij en sloot af met een fraaie matconstructie. Pavlovic drukte Alexander Wohl weg in een lopereindspel.
De vierde man die nog op honderd procent staat is Willy Hendriks, die tegen Amon Simutowe een briljant dameoffer pleegde. Aanname zou duizelingwekkende complicaties meebrengen, en de Zambiaan weigerde dus, maar daarna werd hij van het bord geveegd.

Peter Boel

Het aantal deelnemers staat voorlopig op 501 in Dieren, voor de vierkampen kan men zich nog aan de zaal inschrijven. Op de website kunt u uitgebreide verslagen en standen vinden.

GM Erik van den Doel heeft zijn partij van vandaag tegen Jha Sriram geanalyseerd en op zijn website geplaatst.

---