KNHS


Uitspraak in de zaak Sundancer 6
24 juli 2008

LAUSANNE (KNHS) Het tuchtrechtelijk college van de FEI heeft op 23 juli uitspraak gedaan in de zaak Sundancer 6. De zaak was gericht tegen eventingamazone Madeleine Brugman (Bornerbroek) en haar Australische trainer en oud Olympisch kampioen eventing Andrew Hoy. Het college verklaarde dat niet voldoende bewezen is dat Brugman en Hoy zich schuldig zouden hebben gemaakt aan mishandeling van het paard Sundancer 6. Het persbericht van de FEI luidt als volgt:

Het tuchtrechtelijk college van de FEI heeft een uitspraak gedaan in de zaak betreffende de vermeende mishandeling van het paard Sundancer 6 door Madeleine Brugman (NED) en Andrew Hoy (AUS). Het zou gaan om het gebruik van springschoenen met spikes (springschoenen die om de hoeven van het paard worden gedaan met aan de binnenkant metalen pinnen, die het paard in het bijzonder rondom de kroonrand voelt als een hindernis wordt geraakt of omver geworpen) tijdens de warming-up voor het onderdeel springen tijdens het CCI3*in Barocca d Álva op 9 maart 2008.

Het college heeft rekening gehouden met diverse inlichtingen, getuigenverklaringen en andere documenten die door partijen werden ingebracht en vond de bewijzen bijkomstig, ofwel indirect van aard met verschillende niet te weerleggen tegenstrijdigheden en onvolkomenheden. Het tuchtrechtelijk college concludeert derhalve dat de FEI niet voldeed aan de bewijslast en onvoldoende bewijs aanleverde om de zaak tegen Madeleine Brugman of Andrew Hoy hard te maken.

De uitspraak van het tuchtrechtelijk college weerspiegelt de onafhankelijkheid van het FEI tuchtrecht - we moeten dit besluit respecteren en er lering uit trekken", aldus de FEI Secretary General Alex McLin. "We zullen zeker bijzondere aandacht besteden aan wat het betekent voor onze handhavingsystematiek en de nodige aanpassingen doen. Mishandeling van paarden, in welke vorm dan ook is onaanvaardbaar en we zullen doorgaan met het vervolgen van de verantwoordelijke personen bij dergelijk gedrag.

De gehele uitspraak wordt op 25 juli op de website van de FEI ( www.fei.org ) gepubliceerd.