NCRV

Het 3e Testament

Het Zeeuwse land terug in zee

Zaterdag 26 juli 2008

19.00 uur, Nederland 2

In het NCRV-programma Het 3e Testament kunnen mensen een bijdrage leveren aan de totstandkoming van een nieuw, Derde Testament via de website www.derdetestament.nl. In het tv-programma wordt een aantal van die inzendingen geportretteerd. Vandaag zijn dat de boeren Ton en Marco Buijs, die zich verzetten zich tegen het onderwater zetten van hun land op Goeree Overflakkee, Angelique Isselt die na 9 maanden van chemokuren een nieuwe pruik krijgt en een verlegen schilder die eindelijk zijn schilderijen van zolder haalt.

Vader en zoon Buijs hebben een goed boerenbedrijf op het ZuidHollandse eiland Overflakkee. Maar hoe lang nog? Want al 7 jaar hangen de plannen uit den Haag als een zwaard boven hun hoofd: de regering wil dit gebied vanwege meer recreatie onder water zetten. Al die jaren weet Marco niet waar hij aan toe is: kan hij het bedrijf van zijn vader voortzetten of moet hij toezien hoe zijn vruchtbare land teruggegeven wordt aan de zee? Een portret van een hartenkreet uit de polder.

Angélique Isselt heeft een zware tijd achter de rug. 9 maanden lang kreeg ze de ene chemokuur na de andere om de kanker te bestrijden die zich in haar been en in haar longen had genesteld. Nu is ze genezen verklaard maar ze is haar vroegere volle haarbos kwijt. Maar Yvonne de Boer krijgt in haar salon in het AMC mensen in haar kappersstoel die graag hun haar afstaan voor een mooie pruik.

Jarenlang verborg Wim van Assen zijn talent onder een dikke laag stof. Maar nu, op zijn 77e, durft hij zijn schilderijen tevoorschijn te halen en hij stelt ze ten toon in zijn woonplaats Hattem.