KNHS


Zilveren dag voor ponyruiters
26 juli 2008

AVENCHES (KNHS) Tijdens de derde dag van de Europese Kampioenschappen voor Ponys in het Zwitserse Avenches hebben de jonge Nederlandse ruiters en amazones twee medailles behaald. Zowel het spring- als dressuurteam sleepten zilver uit de spannende strijd.

De strijd om de medailles in de landenwedstrijd springen was razend spannend. Na de eerste omloop stonden drie landen met vier strafpunten bovenaan. Drie landen volgden met een score van acht, waaronder Nederland. Dan moet je in de tweede omloop drie foutloze rondes rijden, vertelde bondscoach Sven Harmsen na afloop. Shanice Roozeboom herhaalde haar super prestatie uit de eerste manche met Sambo Lino. De amazone uit Punthorst reed wederom subliem foutloos. Robin van de Wetering volgde haar voorbeeld met een eveneens foutloze ronde. Haar pony Libertys Magic Ball kwam niet bij de balken in de buurt. Ook Fabiënne Roelofsen leek op een vlekkeloze ronde af te stevenen, tot ze voor de driesprong een weigering kreeg. Ze reed het parcours goed uit en de zeven strafpunten waren achteraf ons geluk. Waren het er acht geweest, dan hadden we nog een barrage moeten rijden, aldus Harmsen. Onder grote druk moest de sterke combinatie Frank Schuttert/ Golden Eye als laatste voor Nederland de ring in. Een foutloze ronde betekende goud. Bij de sloot ging het echter mis, waarna ook de volgende steilsprong sneuvelde. Het leverde Nederland net als vorig jaar zilver op. Achter wederom de Britten. Harmsen: Ik was heel teleurgesteld over het gemiste goud. We waren er zo dicht bij. Maar ik ben heel blij met zilver. Vooraf had niemand gedacht dat we met deze ploeg zo ver zouden komen. Ze hebben gevochten voor wat ze waard zijn. Roozeboom staat, samen met drie andere deelnemers, aan de leiding van het individuele klassement. Ook Schuttert, Van de Wetering en Roelofsen hebben zich geplaatst voor de individuele finale, die zondag wordt verreden.

Dressuur
De wedstrijd om de landenwedstrijd dressuur werd verdeeld over twee middagen. Al na een dag was duidelijk dat Duitsland haar favorietenrol waar ging maken. Nederland stond derde met 68%-scores van Anne Meulendijks met Boticelli en Daniëlle Houtvast met Domino. De verschillen met Denemarken, België en Groot-Brittannië waren echter klein. Lotte Janssen opende de tweede dag met Oosteinds Rocco, die een mooie proef liep. Het duo scoorde 70,26%. Tot blijdschap van Jansen. De eerste dag was hij nog een beetje afgeleid. Vandaag was Rocco super. Na de wissels, die hij nog moeilijk vindt, dacht ik echt: wow, dit is gewoon genieten. Antoinette te Riele, de enige die ook vorig jaar al deelnam aan het EK, deed er met de pas zesjarige Golden Girl nog een schepje bovenop. Met 72,26%, goed voor de vierde plaats in de individuele uitslag, haalde ze het zilver binnen. Bondscoach Christa Laarakkers was zeer tevreden. Ze hebben allemaal gereden voor wat ze waard zijn. De scores van Anne en Daniëlle waren een mooie zekerheid voor de laatste twee amazones. Een paar maanden geleden begon iedereen al een beetje te speculeren of goud mogelijk was. Maar ik zei toen: zorg eerst maar dat je zilver wint. Kijk achterom, er zijn sterke landen bijgekomen. We zijn heel blij met het zilver. Zondag vindt ook de individuele dressuurfinale plaats. Daarvoor hebben Te Riele, Janssen en Meulendijks zich geplaatst.

Eventing
Zaterdag staat de cross van de discipline eventing op het programma. Het parcours op de schitterende terreinen van IENA is zwaar. Vooral in technisch opzicht wordt veel van de ponys en hun berijders gevraagd. Het team van bondscoach Jan Huizinga staat na dressuur op de vierde plaats. Niels Knape (Ouddorp) is met Priscella op de dertiende plaats de beste in het individuele klassement.

Auteur: Petra Baas

Belangrijkste uitslagen:

Springen, landenwedstrijd:


1. Groot-Brittannië 9

2. Nederland 15
Shanice Roozeboom (Punthorst) Sambo Lino 0/0
Robin van de Wetering (Mortel) Libertys Magic Ball 8/0 Fabiënne Roelofsen (Broekland) Fred 9/7
Frank Schuttert (Ommen) Golden Eye 0/8

3. Duitsland 16 barrage 4

4. Denemarken 16 barrage 4

Dressuur, landenwedstrijd:


1. Duitsland 4172

2. Nederland 4005
Anne Meulendijks (Heeze) Boticelli 1297
Antoinette te Riele (Weert) Golden Girl 1373
Lotte Jansen (Itterbeck, D) Oosteinds Rocco 1335 Daniëlle Houtvast (Punthorst) Domino 1292

3. Denemarken 3977

Zaterdag 26 juli:
eventing cross
troostronde - springen
troostronde dressuur
Zondag 27 juli:
eventing veterinaire keuring en springen
individuele finale springen
individuele finale dressuur