Skatebond Nederland


Persbericht skeeleren


EK skeeleren Gera, Duitsland, dag 2 weg, 26 juli 2008


Brons voor Ronald Mulder en Elma de Vries op EK


Ronald Mulder en Elma de Vries hebben vanavond brons behaald op het EK. Mulder deed dat op de 500 meter, De Vries op de 10 km puntenkoers.


De Vries pakte in de eerste helft van de koers een paar keer punten en kreeg toen een inzinking. Anniek ter Haar wachtte op haar en ondersteunde haar in het peloton door haar af en toe voort te duwen. Daarna maakte De Vries een soort wederopstanding door. Ze reed enkele ronden voor het eind weg bij het peloton en werd pas op de streep teruggepakt door de Duitse Sabine Berg (17 punten). De Italiaanse Ariana Arcidiacono greep zilver (16 punten). De Vries behaalde 12 punten.


Voor De Vries is het haar derde medaille dit toernooi, naast het zilver op de 1000 m en het brons op de aflossingskoers op de piste. Eerder op de avond werd de 25-jarige uit Meppel vierde op de 500 m.
Voor Ronald Mulder is het zijn eerste individuele medaille en de tweede na die op de aflossingskoers piste.
Ronalds broer Michel kwam in de halve finale ten val. "Als we samen in de finale hadden gezeten met de laatste vier, hadden we goud gehaald," klonk het zelfverzekerd uit Michel Mulders mond. De Fransman Alexis Contin greep het goud, de Duitser Matthias Schwierz het zilver.
Ook Ronald Mulder stond aan de start met het idee dat goud mogelijk moest zijn: "Ik heb zowel Contin als Schwierz al eens verslagen. Als je in de finale staat, ga je voor die trui. Onze coach Desly Hill is er een ster in om je mentaal op te peppen."


Voor Contin is het zijn derde gouden plak dit toernooi, naast die op de 20 km afvalrace gisteravond en die op de aflossingskoers piste.
Michel Mulder, dit toernooi tot dan toe de snelste van de tweelingbroers Mulder, was zwaar teleurgesteld na zijn val. Vorig jaar won hij brons op deze afstand. Ook nu zagen zijn kansen er gunstig uit. Hij ging op kop de eerste bocht in, toen hij werd aangetikt en uitgleed. "Ik ging echt voor goud," aldus de 22-jarige Zwollenaar.
Met aanzienlijke schaafwonden reed hij vervolgens nog wel de kwalificatie voor de aflossingskoers, met Sjoerd Huisman en Crispijn Ariëns. Het drietal plaatste zich zonder veel problemen voor de eindronde met acht landen. Vanavond rijden de broers Mulder met Sjoerd Huisman de finale.


Elma de Vries moest het op de 500 m in haar eentje opnemen tegen een Italiaans blok: Desiree Contenti, Erika Zanetti en Nicoletta Falcone. De Italiaanse dames pakten de medailles in deze volgorde. De Vries reed de eerste tientallen meters enigszins struikelend. "Ik zat er niet goed tussen." Ze kon de rest van de rit niet meer opschuiven vanuit de vierde positie, alhoewel ze probeerde buitenom te komen. "Maar dat lukt niet in deze bochten," aldus de sterkste vrouw van de Nederlandse ploeg.
Bianca Roosenboom eindigde als negende op de 500 meter.


De medaillestand voor Nederland staat momenteel op vijf: twee zilver en drie brons.


Uitslagen:


http://speedskate-em2008.com


http://speedskate-em2008.com/index.php?option=com_content&task=view&id=53&Itemid=47


Foto's en livestream EK: www.bildimpressionen.de


Voor vragen n.a.v. dit persbericht kunt u contact opnemen met:
Karin Verhoef, tel. 06-28781467, e-mail karinverhoef@hetnet.nl of Harry Oosterhuis, tel. 06-53149886.