TROS

Afdeling Marketing & Communicatie
Hilversum, 24-07-2008

Jet Bussemaker te gast in TROS KAMERBREED

De Tweede Kamer is met reces, maar TROS KAMERBREED gaat door. In vier zomeruitzendingen zet TROS KAMERBREED vier thema's centraal die mensen aan het hart gaan: wonen, geld, zorg en oorlog. Met prominente politici én mensen uit het veld praten presentatoren Kees Boonman en Margriet Vroomans elke week een uur lang over politieke besluitvorming en praktische haalbaarheid.

In de derde zomeruitzending van TROS KAMERBREED is Jet Bussemaker, staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, te gast. Zij zit aan tafel met Hans van Putten, initiatiefnemer van de Thomashuizen, een vorm van particuliere kleinschalige opvang.

De zorg in Nederland staat nog altijd onder druk. Oud-minister Hans Hoogervorst (VVD) heeft in de vorige kabinetsperiode de marktwerking in de zorg ingevoerd, maar er zijn nog genoeg obstakels te overwinnen. Leent de zorgsector zich wel voor deze marktbenadering? En heeft het geleid tot lagere prijzen en betere kwaliteit van de zorg? Kunnen zorginstellingen wel ondernemen? En kan iedereen straks nog de zorg betalen die nodig is? En hoe denkt de staatssecretaris de logge zorginstanties te kunnen reorganiseren? Of wil ze juist het tij van de marktwerking keren en de zorg weer in handen van de overheid brengen? Jet Bussemaker heeft het voornemen om deze kabinetsperiode voor iedereen die dat wenst een eigen kamer regelen in bejaarden- en verzorgingshuizen. Hoe realistisch is deze doelstelling? Daarnaast is ze ook verantwoordelijk voor het sportbeleid. Margriet Vroomans en Kees Boonman bespreken met haar de laatste dagen van de Tour de France en kijken vooral ook vooruit naar de Olympische Spelen die op 8 augustus beginnen.

Hans van Putten is ondernemer. Hij is in 2002 met het eerste Thomashuis gestart omdat hij ontevreden was over de opvang van zijn gehandicapte zoon Thomas. Inmiddels zijn er 40 Thomashuizen in Nederland geopend en binnenkort komen er nog eens 35 huizen bij. Een Thomashuis is een franchiseonderneming waarin zes tot acht bewoners (gehandicapten of ouderen) zo veel mogelijk leven als een normaal gezin. Volgens Hans van der Putten is de huidige zorg niet meer in staat om mensen die zorg nodig hebben een beschermde omgeving te bieden die op maat gesneden is naar de behoefte van patiënten, gehandicapten en ouderen. Hoe is het hem gelukt om de zorg betaalbaar, kleinschalig en beschermend te houden? Maar vooral ook: in hoeverre is zijn concept een uitvloeisel van de marktwerking? En waarom kan hij wel wat de overheid niet kan?

Meer informatie op www.troskamerbreed.nl

Radio
TROS KAMERBREED
Uitzending zaterdag 26 juli
Radio 1 - 11.04 uur