Koninklijke Nederlandse Schaakbond


Ikonnikov en Bitalzadeh haken aan

Het Open Nederlands Schaakkampioenschap gaat de rustdag in met drie koplopers. Terwijl Willy Hendriks vrij comfortabel remiseerde met Erik van den Doel, versloegen Viacheslav Ikonnikov en Ali Bitalzadeh vandaag overtuigend respectievelijk Vincent Rothuis en Daan Brandenburg. Vooral Bitalzadeh ging hard tekeer. Ikonnikov deed het met subtielere middelen, maar toen hij toesloeg was het ook meteen uit.

Koploper Hendriks was opnieuw zeer tevreden met zijn spel. 'Het systeem dat Erik koos is niet zo gevaarlijk voor zwart en aan het eind stond ik misschien zelfs wat beter', meende hij. Van den Doel beaamde dat hij een onnauwkeurigheidje had begaan.
Rothuis speelde een opening die Ikonnikov tot in de tenen beheerst. De jonge Doetinchemmer liet zijn dame en loper verdwalen op de damevleugel, waarop Ikonnikov hard kon toeslaan met 29.Lg7! en Rothuis zag geen heil meer in doorspelen.
De spectaculairste partij van de dag kwam van Ali Bitalzadeh, die vleugels lijkt te hebben gekregen. Hij verschalkte de anders zo solide Brandenburg met een snelle mataanval.
Behalve Erik van den Doel staan Milos Pavlovic en Jha Sriram op 4 punten, een halfje achter het leidende trio.

Peter Boel

Het aantal deelnemers staat voorlopig op 502 in Dieren, voor de vierkampen kan men zich nog maandagochtend aan de zaal inschrijven. Op de website kunt u uitgebreide verslagen en standen vinden.
---