Ingezonden persbericht


PERSBERICHT 26 juli 2008

JOB verbijsterd over brief staatssecretarissen over OV-jaarkaart.

Met verbijstering heeft JOB, Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs, hoogte gekregen van een brief die staatssecretaris Huizinga (ministerie van Verkeer en Waterstaat) op 25 juli samen met staatssecretaris van Bijsterveldt van OCW (ministerie Onderwijs Cultuur en Weteschap) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

In deze brief geven zij beide aan dat er geen Ov-jaarkaart voor 16- en 17-jarige MBO'ers komt, omdat dit te duur is. Huizinga zegt dat het openbaar vervoer niet wordt bevorderd op het moment dat deze Ov-jaarkaart er zou komen. Volgens JOB klopt dit niet omdat, veel MBO'ers gedwongen worden de dicht bijzijnde onderwijsinstelling te kiezen. Een Ov-jaarkaarkaart zou dit echter wel veranderen, omdat MBO'ers dan de kans krijgen om een betere school of misschien zelfs een andere studie te kiezen die verder weg ligt en nu niet mogelijk is. Het is nu al zo dat meer dan de helft van de MBO'ers 16 km of meer aflegt om op zijn school te komen.

De argumentatie van staatsecretaris van Bijsterveldt is anders, zij vertelt bot-weg dat een OV jaarkaart te duur is. JOB is van mening dat staatssecretaris van Bijsterveldt zich harder moet inzetten voor de OV jaarkaart, vooral omdat zij meerdere malen heeft benoemd dat het een groot probleem is. Blijkbaar is de staatssecretaris niet in staat dit probleem op te lossen. Wel zij wij blij dat van Bijsterveldt de mening van JOB deelt dat een trajectkaart geen oplossing is. Want buiten het argument van, van Bijsterveldt dat het 'onuitvoerbaar is', is het ook duurder. Uit een berekening van JOB blijkt dat, als men iedereen gratis vanaf 6 km van huis naar school laat reizen men een stuk duurder uit is; ¤117 miljoen in plaats van de gestelde ¤110 miljoen.

De afgelopen maanden heeft JOB zichtbaar actiegevoerd voor de OV-jaarkaart voor 16- en 17 jarige MBO'ers. Er zijn meer dan 18.000 handtekeningen overhandigd aan de bewindspersonen. Er is vanuit de politiek een breed signaal gekomen dat het niet zo langer kan. Zo heeft vorige maand het CDA-Congres voor de Ov-jaarkaart gestemd, en hebben de koepelorganisaties van de scholen (AOC-raad en de MBO-raad) de actie ondertekend en gesteund. JOB blijft zich komend jaar inzetten voor de Ov-jaarkaart. Aangezien 18.000 handtekeningen niet veel indruk schijnen te maken op de staatstertiaris, beried JOB uitgebreidere acties voort.

JOB vindt dat het kabinet geld moet vrijmaken om de Ov-jaarkaart voor 16- en 17 jarige MBO'ers te realiseren. "JOB is van mening dat de keuzevrijheid van het onderwijs een essentiële voorwaarden is, voor goed onderwijs. Door de hoge reiskosten worden de MBO'ers door dit kabinet tegengewerkt in hun studiekeuze en daar zal JOB nooit genoegen mee nemen. JOB zal blijven aandringen voor de gelijke behandeling van MBO'ers ten opzichte van het Hoger onderwijs en blijven vechten voor keuzevrij Beroepsonderwijs". Aldus Merel van Rees vice-voorzitter van JOB.