Nederlandse Islamitische Omroep

Persbericht


TV

Nioscoop, zondag 27 juli 2008, 15.00 tot 15.30 uur, Nederland 2

Herhaling op zaterdag 2 augustus, 10.55 - 11.25 uur, Nederland 2

Islamitische kunstschatten: Europa

Aanstaande zondag bij de Nederlandse Islamitische Omroep het vierde en laatste deel van een serie over islamitische kunstschatten in Europa. In verschillende musea in Europa zijn islamitische kunstschatten te bewonderen. Collecties die zijn uitgegroeid tot een overzicht van de islamitische kunst door de eeuwen heen. Aanstaande zondag in NioScoop: de belangrijkste collecties islamitische kunst in Europese musea.

RADIO

De Horizon zaterdag 26 juli 2008, tussen 19.30 en 20.10 op Radio 5.

Leren van Imams

Onlangs lanceerde Marokko het plan om Nederland een handje te helpen: zeven imams zouden uit Marokko gestuurd worden om zowel de Nederlands-Marokkaanse gemeenschap te helpen dé-radicaliseren, als ook om hen te helpen herinneren aan hun mooie culturele roots.

De Nederlandse politiek kon dit vriendelijke gebaar echter niet waarderen en liet zich in felle bewoordingen uit over de in hun ogen Marokkaanse inmenging in Nederlandse zaken. Ook het Samenwerkingsverband van Marokkanen in Nederland (SMN) liet zich zeer kritisch uit over het Marokkaanse aanbod. Met directeur Farid Azarkan een gesprek over wat er eigenlijk mis zou zijn met een versterking van het imam-aanbod in Nederland.

Een kijke in de keuken

In de laatste aflevering van onze 'juli: kunst-en cultuurmaand' gaan we op bezoek bij een chefkok in Gorinchem. Mohammed el-Harouchi zwaait daar de scepter over een keuken die inmiddels bekroond is met een Michelin-ster. De Horizon keurt en proeft mee en vraagt ondertussen naar het geheim achter het succes van el-Harouchi's restaurant Solo.

Tawhid

Met islamkenner Aissa Zenzen wordt een belangrijk thema uit de islam besproken, 'Tawhid'. Meestal wordt dit begrip vertaald als 'éénheid van God', en hiermee wordt vooral onderstreept dat er niets anders dan God aanbeden kan worden. Welke implicaties dit heeft hoort u in De Horizon.