KNWV

Nieuwsbericht Topzeilen

27-7-2008

4e dag 470 JWK, Gdynia. Stevens stijgen met stip

Vandaag stonden de eerste wedstrijden van de finals in de Gold en Silver Fleet voor de heren op het programma en voor de dames gewoon race 7 & 8 van de serie. De Stevens (Le Fevre en Krol) deden vandaag goede zaken.

We moesten op de kant lang wachten op wind. Nadat er een klein zeebriesje kwam mochten de zeilers rond 13.00 uur het water op waar ze nog tot 15.00 uur konden wachten tot het eerste startsein gegeven werd. De wind draaide namelijk op het water eerst nog van Noord-West 8 knopen naar Noord-Oost 12 tot 16 knopen. Het comité deed goed werk door geduldig te wachten, want daarna konden er 2 goede maar moeilijke wedstrijden gevaren worden. Vooral het knobbelige water maakte het de zeilers niet gemakkelijk.

De dames Astrid Zweistra en Maxime Hensen hadden minder moeite met de golven in de kruisrakken maar des te meer met de halve windse
spirakken. Daar verloren ze steeds veel plaatsen. In race 8 ging het wel iets beter, maar hopelijk kunnen ze de volgende dagen minder foutjes op het genoemde spirak maken. Astrid en Maxime scoorden vandaag 20 en 13 en staan overall nu 16e.

In de Silver Fleet probeerden Remco Hoeffnagels en Remy Oomens de teleurstelling van het missen van de Gold Fleet weg te spoelen. In race 7 lukte dat nog niet zo goed, maar in race 8 hadden de mannen de slag wel te pakken en werden ze 2e. Met goede moed gaan ze morgen weer verder in de slag. Score van Remco en Remy was vandaag 14 & 2 en ze staan nu 2e in de Silver Fleet.

Steven Le Fevre en Steven Krol baalden na de eerste wedstrijd, omdat ze aan de wind de boot niet goed op snelheid konden krijgen. En dan moeten ze heel hard werken om halve wind en voor de wind weer bij te komen. Maar de mannen vochten zich als leeuwen naar voren. In de 2e wedstrijd ging het weer iets beter. Ondertussen scoorden de eerste 3 teams uit het klassement een aantal aftrek resultaten, waardoor onze mannen flink stegen en morgen de gele stip mogen opplakken. De voorsprong op nummer 2 is echter maar 1 puntje dus er kan nog van alles gebeuren de komende 3 dagen. De Stevens scoorden vandaag een 4 en een 3, waarmee ze de kop van het klassement veroveren.

In de avonduren heeft Rob Sepers nog telefonisch wat tips voor de aandewindse snelheid gegeven. Zij kunnen daar hopelijk morgen hun voordeel mee doen.

Internetadres: www.470.sails.pl/jwc2008
E-mailadres:christoffel.vanhees@watersportverbond.nl