KNHS


Eventingruiters stellen teleur
27 juli 2008
breunis-robin-ok_03

Avanches (KNHS)- De Europese Kampioenschappen voor Ponys, die worden verreden in het Zwitserse Avenches, werden zaterdag vervolgd met de cross voor de eventingruiters. Het parcours was zwaar, vooral in technisch opzicht. Waar de ruiters controle misten, liepen de ponys makkelijk langs een puntje of smalle hindernis.

De eerste amazone voor Nederland, Robin Breunis, opende zeer sterk. Met Knock Out reed ze een foutloze cross, waarbij ze de tijdfouten beperkt hield. De amazone uit Hattem steeg daarmee uiteindelijk van de 27e plaats na dressuur naar de 19e. Benjamin Niels Knape ging mee als reserve, maar moest toch opdraven voor het team toen Satie van Pascalle van Boxtel geblesseerd raakte tijdens de heenreis. Niels streed dapper met Priscella, maar liep in het pittige parcours twee weigeringen op. De jonge ruiter staat 36e in het tussenklassement. Helaas konden ook de ervaren amazones Lonneke Klein Willink met Medusa en Nienke van Roekel met Batman het voorbeeld van Robin niet volgen. Lonneke gaf na drie weigeringen op. Medusa wilde er gewoon niet aan trekken, aldus de teleurgestelde amazone. Ook Batman liep zonder puf door de cross. Met twee weigeringen viel Nienke ver terug in het klassement. Nederland viel van de vierde plaats na dressuur terug naar de negende stek.
Zondag wordt de strijd beslist. Na de vetcheck wordt het afsluitende springparcours verreden.

Troostronde dressuur
Dressuuramazone Daniëlle Houtvast nam zaterdag deel aan de troostronde. De beste vijftien van de landenproef waarbij van ieder land maximaal drie combinaties rijden zondag de finale. Daniëlle en haar Domino vielen daar met de 17e plek en als 4e van Nederland buiten. Met een nette proef sloot Daniëlle haar geslaagde EK-debuut af. Ze werd daarmee 4e. Domino liep fijn, maar het kan nog flitsender. Ik ben erg blij dat ik hier heb mogen rijden. Een mooie ervaring! En dat we de zilveren teammedaille wonnen was natuurlijk helemaal super.

Petra Baas

Foto: Dirk Caremans