Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

Preview Haags Zwingfestival op hindoestaans Milan Festival

Het Haags Zwingfestival heeft dit jaar voor het eerst een uitwisselingsproject met het Milan Festival dat komend weekend plaatsvindt in het Zuiderpark.

Aanstaande zondag 27 juli zal tijdens het Milan Festival in het Zuiderpark een preview van het Haags Zwingfestival worden gehouden. De preview wordt verzorgd door Frans de Leef en Henk Anijs, de grondleggers van het 'zwingen' in Den Haag. De zanger en pianist, die elke maand een Zwingcafé houden in Theater de Regentes aan de Weimarstraat, staan zondag om 18.00 uur op het hoofdpodium. Behalve klassiekers uit de Nederlandse muziekgeschiedenis zal tijdens deze preview ook hindoestaans meezingrepertoire worden gezongen.

Haags Zwingfestival
Als 'tegenprestatie' van de preview op Milan zal de hindoestaanse zanger Berry Damrie optreden op het Zwingfestival, dat op zondag 24 augustus van 13.00 tot 17.00 uur plaatsvindt in het Openluchttheater Zuiderpark.

De vijfde editie van het Haags Zwingfestival heeft met artiesten als Imca Marina en Dorine Bijl een aantal absolute toppers in huis. Het traditionele Zwingcafé en de verrassende bijdragen van een gospelkoor, nieuw talent, bands en het hindoestaanse gastoptreden maken het feest compleet. Al deze artiesten willen maar één ding: dat het publiek enthousiast meedoet en er een feest van maakt. Want meezingen, dat is waar het bij het Haags Zwingfestival allemaal om draait. Vier uur lang, tekstboek op schoot, soms ingetogen, dan weer uitbundig. Het Haags Zwingfestival wordt ook dit jaar gepresenteerd door wethouder Rabin Baldewsingh (Burgerschap) en popjournalist Gerard van den IJssel.

Nieuw talent
Het Haags Zwingfestival wordt georganiseerd door de R.G. Ruijs Stichting en Openluchttheater Zuiderpark. De R.G. Ruijs Stichting zet zich in voor talentontwikkeling en heeft een aantal opmerkelijke nieuwe talenten geboekt voor het festival. Zo zal het 15-jarige talent Jordy van Loon optreden. Deze jonge zanger werd bekend toen hij op TV door Paul de Leeuw letterlijk achter het behang werd geplakt, terwijl hij vol overgave 'Het dorp' van Wim Sonneveld zong. De nieuwe Haagse zangeres Samantha Steenwijk bracht in 2006 haar debuutsingle 'Eiland in de zon' uit en werd al eens door Wolter Kroes op het podium gevraagd om een duet te zingen. De Haagse zanger Jeffry Bonnet heeft zich gespecialiseerd in perfecte vertolkingen van het repertoire van Jacques Brel.

Bekende namen
Bekende namen op het Haags Zwingfestival zijn die van Imca Marina ('Viva España') en Dorine Bijl (X-Factor). Imca Marina werd in april benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau en treedt voor het eerst sinds lange tijd weer op in Den Haag. Zangeres Dorine Bijl bracht eerder dit jaar de CD 'Oud en Wijs Genoeg' uit.

Livebands
In de programmering van het Haags Zwingfestival staan dit jaar twee livebands: De Regâhs en Hollands Glorie. De Regâhs kregen landelijke de aandacht met hun CD 'Den Haag Olé' waarop plathaagse flamencoliedjes staan. De groep trad in juni op tijdens Parkpop. Het Haagse gezelschap Hollands Glorie is een van de weinige livebands met een repertoire van smartlappen en meezingers van vroeger en nu.

Zwingcafé
Het Haags Zwingfestival begint traditioneel met een Zwingcafé met Frans de Leef en pianist Henk Anijs. Mensen in het publiek die tijdens deze zangsessie vocaal opvallen, kunnen meedoen aan de Ooievaarsworkshop en mogen dan later tijdens het festival zelf optreden op het grote podium.

Gospelkoor
Het koor Rejoice Ministry zal een verrassend optreden geven tijdens het Haags Zwingfestival. Dit gospelkoor bestaat uit ongeveer twintig Arubaanse studenten uit Den Haag, Rotterdam, Arnhem, Utrecht en Almere. De jongeren krijgen in het koor niet alleen de mogelijkheid om hun zang en muzikale talent verder te ontwikkelen, maar daarnaast biedt Rejoice de jongeren ook de kans om hun organisatorische talenten te ontplooien.

Tijdschema
13.00 Zwingcafé (Frans de Leef en Henk Anijs)
13.50 De Regahs (plathaagse flamencogroep)
14.10 Gospelkoor Rejoice Ministry (gospel)
14.25 Samantha Steenwijk (levenslied)
14.45 Jordy van Loon (levenslied)
15.00 Zwingcafé (deelnemers Ooievaarspasworkshop)
15.15 Berry Damrie (gastoptreden Milan Festival)
15.30 Hollands Glorie (liveband)
16.00 Dorine Bijl (bekend van X-Factor)
16.15 Jeffry Bonnet (zingt Jacques Brel)
16.30 Imca Marina (levenslied)

MEER INFORMATIE OP WWW.STICHTINGRUIJS.NL

Zondag 24 augustus - 13.00 tot 17.00 uur
Openluchttheater Zuiderpark
Entree: 5,00 euro

Ook dit jaar is dit door de R.G. Ruijs Stichting en Openluchttheater Zuiderpark georganiseerde evenement weer gratis toegankelijk voor houders van een Ooievaars-, HOF- of Florence Servicepas én voor lezers van De Posthoorn (zie de bon in de krant in de weken voorafgaand aan het evenement).

Het Haags Zwingfestival wordt mogelijk gemaakt door de Gemeente Den Haag en Fonds 1818.
Het optreden van Imca Marina wordt mede mogelijk gemaakt door Lumenz Talentontwikkeling.