KNHS



Weer zilver: dressuuramazone Antoinette te Riele

27 juli 2008
Dressuur

AVENCHES (KNHS) De laatste dag van de Europese Kampioenschappen voor Ponys heeft voor Nederland een derde zilveren medaille opgeleverd. Na het zilver in de landenwedstrijden dressuur en springen pakte Antoinette te Riele verrassend zilver in de dressuurfinale. De amazone uit Weert reed de pas zesjarige Golden Girl. Voor de springruiters liep de finale uit op een teleurstelling. De eventers kregen de tegenslag al een dag eerder te verwerken.

De grote verrassing van het dressuurkampioenschap kwam in de individuele finale. Zowel tijdens de inleidende als landenproef heersten de Duitse ruiter en amazones. Maar op de slotdag lieten twee van hen steekjes vallen. Alleen Sönke Rothenberger hield het hoofd koel. De dertienjarige zoon van Sven en Gonnelien Rothenberger-Gordijn, de Nederlandse oud-internationals, stuurde de prachtige Deinhard B overtuigend naar de titel. Een week eerder was zijn zus Sanneke al even oppermachtig bij de junioren. Sönkes nichtje Antoinette te Riele profiteerde optimaal van de Duitse foutjes. Gisteren werd ik vierde, maar de verschillen waren klein. Ik was vandaag best zenuwachtig, maar ik heb gewoon geprobeerd te rijden zoals altijd. We maakten wel enkele kleine foutjes, maar Golden Girl liep super. Ze heeft keiveel talent en doet altijd haar best, vertelde de veertienjarige amazone lachend. Twee dagen eerder won Te Riele samen met Lotte Jansen (Itterbeck, D) elfde in de finale , Anne Meulendijks (Heeze) twaalfde en Daniëlle Houtvast (Punthorst) onder leiding van bondscoach Christa Laarakkers zilver in de landenwedstrijd.

Springen
Ook het springteam van Sven Harmsen won vrijdag zilver. De vier teamleden Robin van de Wetering (Mortel), Shanice Roozeboom (Punthorst), Fabiënne Roelofsen (Broekland) en Frank Schuttert (Ommen) plaatsen zich allen voor de individuele finale. Roozeboom ging met haar Sambo Lino zelfs gedeeld met drie anderen aan de leiding. In de pittige eerste manche kreeg de uitstekend rijdende amazone vijf strafpunten, waarmee ze nog steeds het zicht op een medaille behield. In de tweede omloop, die slechts door zes combinaties foutloos werd overwonnen, kwam Roozeboom in het laatste deel van parcours een keer te dicht bij een hindernis. Sambo Lino had onvoldoende ruimte om te springen en weigerde. Om de tijdfouten te beperken reed Roozeboom zo snel naar de finish dat Sambo nog twee hindernissen afwierp. Het leverde uiteindelijk de eervolle negende plaats op, maar de teleurstelling bij Roozeboom was groot. Ook Frank Schuttert, met Golden Eye steevast behorend tot de nationale en internationale top, keerde teleurgesteld huiswaarts. Het lukte alle dagen net niet en op de een na laatste hindernis van het concours kwam hij na een noodsprong van Golden Eye ook nog ten val.

Eventing
Voor de eventers was zaterdag D-day. De technische moeilijke cross en het warme weer eisten hun tol. Ook onder de Nederlanders. Robin Breunis (Hattem) was met Knock Out een uitstekende padvinder, maar haar collegas konden dat voorbeeld niet volgen. Niels Knape (Ouddorp) kreeg met Priscella twee weigeringen. Niet slecht voor de benjamin (12) en invaller van het team. Maar van Nienke van Roekel (Ede Gld) met Batman en Lonneke Klein Willink (Gelselaar) met Medusa werd meer verwacht. Beide ponys misten echter de puf en power voor de pittige cross. Klein Willink gaf na drie weigeringen op. Van Roekel bracht Batman met twee weigeringen naar huis. Breunis en haar NRPS-hengst finishten na een foutloos springparcours uiteindelijk als beste van Oranje op de zestiende plaats. Het team werd negende. Bondscoach Jan Huizinga had geen verklaring. Het voorseizoen verliep goed. Ik had vier combinaties mee die alle crossen foutloos liepen. Helaas viel Satie van Pascalle van Boxtel uit vanwege een blessure, die hij opliep tijdens de heenreis. In dressuur reden ze alle vier goed. En ook in de cross hebben de kinderen gestreden voor wat ze waard zijn. Maar het lukte niet. Batman en Medusa liepen niet als anders, terwijl we vrijdag nog goed getraind hebben. Het is een groot vraagteken, gaf Huizinga toe.

Auteur: Petra Baas

Belangrijkste uitslagen:

Dressuur, individuele finale:

1. Sönke Rothenberger (Dts) Deinhard B 75,10%
2. Antoinette te Riele (Weert) Golden Girl 72,35%
3. Elin Aspnas (Zwe) Tim 70,70%

10. Lotte Jansen (Itterbeck, D) Oosteinds Rocco 68,55% 11. Anne Meulendijks (Heeze) Boticelli 67,60%

Springen, individuele klassement na 5 omlopen:

1. George Whitaker (GBr) The Colour of Money 5
2. Maurice Tebbel (Dts) Giovanni 9

3. Jessica Vinter Jensen (Den) Nikolina 12 bar: 0

9ea. Shanice Roozeboom (Punthorst) Sambo Lino 18 20. Fabiënne Roelofsen (Broekland) Fred 36

Eventing, individuele klassement:

1. Nina Stegemann (Dts) Mr. Hale Bob 43,0

2. Chloe Deschamps (Fra) Mon Nantano de Florys 43,2
3. Pia Münker (Dts) Biggi 44,2

16. Robin Breunis (Hattem) Knock Out 61,6
35. Niels Knape (Ouddorp) Priscella 125,8
39. Nienke van Roekel (Ede Gld) Batman 149,5

Landenklassement:

1. Duitsland 140,0

2. Groot-Brittannië 143,2

3. Italië 179,4

9. Nederland 336,9
Robin Breunis (Hattem) Knock Out 61,6
Niels Knape (Ouddorp) Priscella 125,8
Nienke van Roekel (Ede Gld) Batman 149,5
Lonneke Klein Willink (Gelselaar) Medusa opg. in cross