Ingezonden persbericht


Gewoon de jaren '40

20 september 2008 t/m 4 januari 2009 - Noordbrabants Museum 's-Hertogenbosch

Het politiek-militaire verhaal van de jaren '40 is algemeen bekend. Dikke boeken, films en verhalen hebben het drama, de oorlog en de bevrijding beschreven. Veel minder bekend is het alledaagse leven uit dit bewogen decennium. Los van de bezetting ging het leven van de Nederlanders gewoon door. Het Noordbrabants Museum in 's-Hertogenbosch toont in de tentoonstelling Gewoon de jaren '40 de onderbelichte facetten van deze periode. Uitzonderlijke foto's en films, én de verhalen achter deze beelden, vertellen een ander verhaal van deze bijzondere tijd.

Verhalen

Wat was de waan van de dag? Hoe zag het leven er toen uit en wat gebeurde er op straat? Foto's kunnen het antwoord geven op deze vragen. Een goede fotograaf kan onmiskenbaar een tijdsbeeld vastleggen. Zo'n eenduidig beeld heeft geen toelichting nodig. Maar een onschuldig kiekje kan ook een dubbele bodem hebben. Pas wanneer zulke foto's de context krijgen die ze verdienen, vertellen zij hun verhaal. Soms navrant, soms verrassend of ontroerend. In Gewoon de jaren '40 vertellen foto's verhalen die u anders laten kijken naar de jaren '40.

Foto en film

Gewoon de jaren '40 laat zien dat achter het politiek-militaire verhaal van de jaren '40 een alledaags leven schuil gaat. Op foto's en in films is te zien hoe Nederlanders hun gewone leven leefden. Thuis, op het werk en op straat. In de vrije momenten bezochten gezinnen bos of strand. De kermis en de bioscoop waren favoriet. Was het oorlog of vrede? Wie was er goed en wie fout? Uiteraard, deze kwesties waren van groot belang, maar ze legden het gewone dagelijks leven niet stil.

Samenwerking

De tentoonstelling Gewoon de jaren '40 is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD), het Nationaal Archief en Spaarnestad Photo. Het historische themakanaal van de Publieke Omroep, /GeschiedenisTV, bracht voor de expositie verrassende filmbeelden bijeen. Gelijktijdig met de tentoonstelling verschijnt 'Het jaren 40 boek', een publicatie van uitgeverij Waanders, waarin meer dan 400 foto's een gevarieerd beeld geven van dit decennium.



Ingezonden persbericht