Ingezonden persbericht


Persbericht Rotterdam, 28 juli 2008

Een herziene GIW/ISSO-publicatie 2008

Na het verschijnen in 2007 van de GIW/ISSO publicatie (installatie-eisen nieuwbouw eengezinswoningen en appartementen 2007) is een discussie op gang gekomen waarbij betoogd is dat deze eisen te dwingend voor bouwondernemingen zouden zijn. Hierdoor leken andere oplossingen die tot hetzelfde resultaat kunnen leiden niet meer mogelijk. Naar deze kritiek is geluisterd.

GIW/ISSO-publicatie 2007 herzien

In de op 1 augustus 2008 ingaande geherformuleerde publicatie (van toepassing op de vanaf genoemde datum aangemelde bouwplannen) zijn de prestatie-eisen zoals geformuleerd in bijlage A gehandhaafd. Wel is de tekst op een aantal plaatsen aangepast aan de gewijzigde opzet van de GIW/ISSO-publicatie. Een aantal meetmethoden en verwijzingen is toegevoegd en ten aanzien van het onderdeel temperatuuroverschrijding is de mogelijkheid in het leven geroepen om dit expliciet uit te zonderen. De reden hiervan is, dat gebleken is dat de interpretatie van dit onderdeel niet eenduidig hoeft te zijn. Het is de bedoeling om in de tweede helft van dit jaar de gehele Bijlage A te actualiseren en te laten uitmonden in een geactualiseerde regeling 2009. Hierbij worden onder andere de voorwaarden ten aanzien van temperatuuroverschrijding geconcretiseerd.

De uitvoeringseisen in deze GIW/ISSO 2008 publicatie zijn omgezet in adviezen. Het staat de bouwonderneming dan vrij om de bedoelde prestatie-eisen (de garantievoorwaarden zoals geformuleerd in de zogenaamde Bijlage A, versie 01-01-2008) te bereiken op een manier die hij het beste acht. Er zal geen sprake meer zijn van een specifieke, verplichte uitvoeringswijze. En er is dus geen sprake meer van eisen maar van aanbevelingen. Verder is de GIW/ISSO publicatie anders opgebouwd waardoor, per onderdeel, begonnen wordt met de wettelijke en GIW-eisen gevolgd door de aanbevelingen en eventuele publicaties en richtlijnen. De nieuwe GIW/ISSO 2008 publicatie zal op termijn worden geactualiseerd om aansluiting te blijven houden met de nieuwe duurzame technieken.

Meer informatie

Het concept van de herziene versie van de GIW/ISSO-publicatie is vanaf medio augustus te downloaden via www.isso.nl. De definitieve versie van de herziene GIW/ISSO-publicatie is vanaf oktober 2008 verkrijgbaar bij ISSO.



Ingezonden persbericht