Ingezonden persbericht


persbericht

Raad van State haalt streep door uitbreidingsplan gemeente Wieringen

Zaandam, 28 juli 2008 - De Raad van State steekt een stokje voor de woningbouwplannen direct ten westen van Den Oever nu zij het bestemmingsplan op dat onderdeel heeft vernietigd. De Milieufederatie Noord-Holland en de Stichting Landschapszorg Wieringen zijn op alle belangrijke bezwaren in het gelijk gesteld. Treffend is de onzorgvuldigheid waarmee de gemeente en de provincie hun goedkeuring geven aan een ondeugdelijk plan.

Op 23 juli 2008 heeft de Raad van State de goedkeuring van het bestemmingsplan door de provincie van de uitbreidingsplannen ten westen van Den Oever vernietigd. De Raad spreekt op diverse onderdelen van een onzorgvuldig en ondeugdelijk genomen besluit. De Milieufederatie Noord-Holland is blij met de beslissing van de Raad van State. De Milieufederatie heeft de Raad erop gewezen dat door de bouwplannen het karakteristieke landschapsreliƫf, waar Wieringen zo bekend om is, wordt aangetast. Dit druist in tegen het eigen beschermingsbeleid van de provincie. Wieringen is namelijk aangewezen als aardkundig monument. De Raad was ook helder en duidelijk over de ontbrekende passende beoordeling Natura 2000, het ontbrekende beeldkwaliteitsplan, het niet voldoende onderbouwd uitbreidingsplan gezien de beschikbare inbreidingslocaties.

De provinciale statenleden hebben onder druk van de gemeente door wijziging van het streekplan in 2006 de deur open gezet voor woningbouw in dit landschappelijk fraaie gebied. Dit had volgens de Raad nooit mogen gebeuren.

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie (