Provincie Limburg

Persberichten

Expeditie Limburg: 'Ontdek het verleden'
28 -30 juli 2008: opnamen 'Het Frans kerkhof te Limbricht'

In de documentaire Expeditie Limburg: 'Ontdek het verleden', die in het winterseizoen 2008 - 2009 op L1 te zien zal zijn, gaat een groep professionele archeologen, landschapsdeskundigen, historici en antropologen een bepaalde -historisch gezien- interessante en beloftevolle plek in Limburg exploreren. Van 28 tot en met 30 juli aanstaande zal het team van Expeditie Limburg: Ontdek het verleden neerstrijken in Limbricht. In een akker, enkele honderden meters verwijderd van kasteel Limbricht, liggen waarschijnlijk de resten van 687 Napoleontische soldaten. Op dinsdag 29 juli hebben belangstellende de mogelijkheid om tussen 17.00-19.00 uur de vindplaats te bezoeken en toelichting te krijgen van de aanwezige archeologen. Locatie van de bezichtiging is het 'Frans kerkhof', circa. 500 meter verwijderd kasteel Limbricht. De opgraving is bereikbaar via de Henschenveldweg.

Culturele Biografie Limburg
De documentaire maakt deel uit van de Culturele Biografie Limburg, een initiatief van Provinciale Staten. Met de Culturele Biografie wordt beoogd om in samenwerking met burgers, instellingen en gemeenten het grote verhaal over wat er met de Limburgers is gebeurd zichtbaar te maken. Voor meer informatie over de Culturele Biografie Limburg en Expeditie Limburg inclusief de andere opgravingslocaties en data, zie: www.verhalenvanlimburg.nl .

Het verhaal van het Frans Kerkhof te Limbricht
In oktober 1813 leed Napoleons Grande Armée een zware nederlaag bij Leipzig. Zijn bijna 200.000 soldaten tellende leger was niet opgewassen tegen het geallieerde leger dat uit meer dan 300.000 soldaten bestond. Wat volgde was een chaotische terugtrekking vanuit Duitsland naar Frankrijk. In kasteel Limbricht, dat op de route van de