Raad van State


maandag 28 juli 2008
Zitting over de dwangsom die het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant heeft opgelegd aan een afvalverwerkingsbedrijf aan de Middenweg in Moerdijk. Het college heeft de dwangsom opgelegd om af te dwingen dat het bedrijf maatregelen gaat treffen die ervoor zorgen dat er geen verontreinigd water in de bodem terecht komt. Het bedrijf wil deze maatregelen niet treffen, omdat het bedrijf uiterlijk 1 oktober zijn activiteiten op die locatie zal beëindigen. (zaaknummer 200805491/1)

10.00 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant van het bestemmingsplan "Kern Klundert" van de gemeente Moerdijk. Het plan voorziet onder meer in de uitbreiding van een woonwagencentrum aan de rand van Klundert. Een omwonende is bang dat zijn weidse uitzicht hierdoor wordt aangetast. Een andere inwoner van Klundert is het niet eens met de mogelijkheid in het bestemmingsplan om twee woningen in de buurt van zijn woning te bouwen. Hij vindt de woningen te hoog en vreest voor aantasting van zijn privacy. (zaaknummer 200707018/1)

12.00 uur

Zitting over het besluit van het college van burgemeester en wethouders van Achtkarspelen, waarbij is bepaald dat de honden van een bewoonster van Surhuizum niet in een deel van haar tuin mogen komen. Het college heeft dit zogenoemde 'aanwijzingsbesluit' genomen op grond van de Algemene Plaatselijke Verordening van de gemeente. Het college heeft verder bepaald dat in het overige deel van de tuin overdag en 's avonds maximaal vijf honden buiten mogen worden uitgelaten. Het gaat om een perceel aan de Ald Feart. Buren hadden om de aanwijzing verzocht vanwege de overlast die zij stellen te ondervinden van de honden. De bewoonster is het niet met de aanwijzing eens en komt in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200800599/1)
Vooraankondiging van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) die de Afdeling bestuursrechtspraak op woensdag om 10.15 uur openbaar zal maken. Ga naar deze pagina voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar deze pagina voor een volledig overzicht van de uitspraken.

14.30 uur

Zitting over de wijziging door de colleges van burgemeester en wethouders van Barendrecht en Spijkenisse van de milieuvergunningen van een LPG-tankstation aan de Tuindersweg in Barendrecht en van een LPG-tankstation aan het Noordeinde in Spijkenisse. De colleges hebben de vergunningen zo gewijzigd dat de 'doorzet' van LPG voortaan aan een maximum is verbonden. 'Doorzet' is de hoeveelheid brandstof die aan de pomp verkocht wordt. De tankstationhouder van beide tankstations is het niet met deze wijziging eens. Volgens hem is beperking van de doorzet niet nodig, omdat de verkoop van LPG geen risico voor de omgeving oplevert. Verder vindt hij dat de maximale hoeveelheid LPG die mag worden doorgezet te laag is vastgesteld. Hij verwacht in de toekomst juist meer LPG te kunnen verkopen, omdat er steeds meer auto's op LPG gaan rijden en omdat andere LPG-tankstations in de omgeving verdwijnen door sanering. Deze zitting is een voortzetting van een eerdere rechtszitting die op 25 april 2008 plaatsvond. (zaaknummers 200708270/1 en 200800532/1)