Bruidsfoto Award 2008; de winnaars en runner-ups!

28/07/2008 06:00

Christiaan Uitgevers B.V.

AMERSFOORT - Op 28 juli 2008 zijn de winnaars en runner-ups van de 4e editie van de Bruidsfoto Award 2008 bekend geworden.

De Bruidsfoto Award is een initiatief van Bruid & Bruidegom Magazine. Door dit initiatief en de uitreiking van de Bruidsfoto Award komen bruidsparen in aanraking met de kwaliteit, creativiteit en verscheidenheid van de Nederlandse vakfotografen. Vakfotografen stuurden ook deze editie weer vele honderden bruidsfoto's in.

De Bruidsfoto Award kent vier categorieën: Bruid & Bruidegom, Bruid in de Spotlights, Bruidegom in Beeld en Huwelijk & Emotie.

Voor elke categorie nomineerde de vakjury tien foto's. Meer dan tweeduizend aanstaande bruidsparen brachten een stem uit op hun favoriete foto's via de website www.bruidsfotoaward.nl.

Winnaar in de categorie Bruid & Bruidegom: Ron Moes, Ron Moes Fotograaf, Nijmegen

Runner-up in de categorie Bruid & Bruidegom: Tim van der Vlis, Timage, Waalre

Winnaar in de categorie Bruid in de Spotlights: Natascha van Hees, Van Hees Fotografie, Purmerend

Runner-up in de categorie Bruid in de Spotlights: Marie-José Bakker, Fotolino, Bergen op Zoom

Winnaar in de categorie Bruidegom in Beeld: Hans Bakker, Hans Bakker Fotografie, Zeist

Runner-up in de categorie Bruidegom in Beeld: Arjo van der Graaff, Fotostudio Arjo van der Graaff, Dirksland

Winnaar in de categorie Huwelijk & Emotie: Paul Schipper, Fotostudio Gerard Vlaar, Heerhugowaard

Runner-up inde categorie Huwelijk & Emotie: Ad Vereijken, Foto ID, Panningen

Vakjury

De Bruidsfoto Award wordt gesteund door alle Nederlandse verenigingen van vakfotografen. In de vakjury die de genomineerden koos, hadden zitting: Harry Donker (Beroeps Fotografen Nederland), Hein van Leeuwen (Colour Art Photo), Pim van der Maden (Dutch Institute for Professional Photography). Voorzitter: Susan Lippe-Bernard (int. hoofdredacteur van Bruid & Bruidegom Magazine).

Zelfbewust

Volgens Susan Lippe-Bernard, internationaal hoofdredacteur van Bruid & Bruidegom Magazine, weten de bruidsparen anno 2008 beter dan ooit wat ze willen. "Er zijn enorm veel verschillende stijlen, van romantisch tot stoer of heel abstract. De tijd dat bruidsparen genoegen namen met een paar foto's op de trap van het stadhuis is voorbij. De nieuwste trend op het gebied van bruidsfotografie is het verpersoonlijken van de fotosessie. Individualiteit staat hierbij voorop. Je merkt echt dat mensen zich willen onderscheiden van andere bruidsparen. Ze vinden het belangrijk dat de foto's bij hun levensstijl passen en iets unieks laten zien. Ik vind dit een positieve wending, want je ziet nu echt geweldig beeldmateriaal voorbij komen. Zo zijn er bruidsparen die hun hond meenemen, stellen die in een Boeing 747 trouwen en koppels die hun fotosessie in de kroeg houden onder het genot van een biertje."

Persoonlijk randje

Deze trend geeft ook bruidsfotografen steeds meer creatieve ruimte. Ze schieten niet alleen mooie plaatjes, maar leven zich in om de foto's te voorzien van een persoonlijk randje. Susan Lippe-Bernard: "Bruidsfotografie heeft zich in Nederland tot een zeer hoog niveau ontwikkeld. Gaven mensen elkaar vroeger nog het jawoord vanuit wettelijke en familieomstandigheden, tegenwoordig trouwen mensen bewust en willen ze het aan de hele wereld laten zien. Het gevoel van de trouwdag willen ze zo volledig mogelijk in beelden hebben verwoord.

Uit onderzoek dat Bruid & Bruidegom Magazine hield onder 1591 bruidsparen blijkt dan ook dat maar liefst 99,5% kiest voor een fotoreportage van hun huwelijksdag. Ruim driekwart geeft als doorslaggevende factors: kwaliteit, professionaliteit, zijn of haar creativiteit en de persoonlijke manier waarop de fotograaf hun dag vastlegt. Opvallend is dat slechts 6 procent een fotograaf binnen de regio zoekt. Daaruit blijkt des te meer dat bruidsparen steeds vaker naar de smaak en stijl kijken, in plaats van naar het praktische aspect. Het huwelijksalbum is uiteindelijk toch één van de belangrijkste tastbare herinneringen aan de huwelijksdag."

Sponsors

De Bruidsfoto Award wordt mede mogelijk gemaakt door: Canon Nederland, Adobe, ARCA, BFN, BIPP, Colour Art Photo, De Fotograaf, DIPP, Fotovakschool, GB Lijsten, Hewlett-Packard Nederland, Photarthum, Professional Imaging en SVFN.





http://www.bruidsfotoaward.nl


Noot voor de redactie:

./././././ NOOT VOOR REDACTIE,