Halfjaarcijfers NHG: Meer garanties door kredietcrisis

28/07/2008 08:30

Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen

In het eerste halfjaar van 2008 zijn ruim 27.000 leningen voor de aankoop van een woning met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) afgesloten. Dat is een stijging van ruim 15% ten opzichte van het eerste halfjaar in 2007 (23.000).

De toename van het aantal leningen met NHG is des te meer opvallend vanwege het feit dat binnen de kostengrens van NHG (EURO 265.000,-) in de eerste helft van 2008 bijna 10% minder woningen zijn verkocht dan in het eerste halfjaar van 2007. Per saldo wordt nu meer dan de helft (51,4%) van de aankopen van woningen binnen de doelgroep gefinancierd met NHG.

Behoefte aan meer zekerheden

Volgens Karel Schiffer, algemeen directeur Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW), ligt deze ontwikkeling geheel in het verlengde van de toenemende onzekerheid in het kader van de kredietcrisis: "Onder invloed van de kredietcrisis hebben geldgevers behoefte aan meer zekerheden. Ook consumenten kiezen voor een veilige en verantwoorde financiering met NHG. Dat bewijst het nut van NHG als instrument voor de continuïteit van de financiering van het eigenwoningbezit. Ook in periodes waarin het economisch klimaat minder gunstig is."

Gedwongen verkopen

Het WEW heeft in de eerste helft van 2008 ongeveer 500 verliesdeclaraties in verband met gedwongen verkopen ontvangen. Hiermee lijkt het aantal verliesdeclaraties zich voor het eerst in jaren te stabiliseren. Wel valt op dat het aantal verliesdeclaraties dat betrekking heeft op woningen in de gemeente Rotterdam is gestegen van 121 (26%) in de eerste helft van 2007 naar 153 (31%) in dezelfde periode in 2008.

NHG

De Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen heeft tot doel het stimuleren van het eigen woningbezit en het creëren van een duurzaam gunstig klimaat voor het eigen woningbezit. Zij verstrekt daartoe de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). NHG is een garantie op hypothecaire leningen voor de aankoop en verbetering van een eigen woning. Indien de woning onverhoopt moet worden verkocht en de opbrengst lager is dan de hypotheekschuld, betaalt het Waarborgfonds de restschuld aan de geldgever. De consument heeft ook het voordeel van een lagere rente. Dit voordeel ligt tussen de 0,2% en 0,5%.





http://www.nhg.nl