Voerwinstspiegel varkens in Nieuwe Oogst

28/07/2008 08:30

GIBO Groep Accountants & Adviseurs

Nieuwe Oogst publiceert vanaf deze week wekelijks de voerwinstspiegel voor de varkenshouderij. De cijfers voor deze analyse worden verzorgd door LTO Noord Advies in samenwerking met de GIBO Groep. De analyse van de voerwinsten biedt zeugen- en vleesvarkenshouders een referentie voor wat betreft het gemiddelde voerwinstniveau bij zeugen- en vlees-varkenshouders in Nederland. Het verloop van de voerwinsten geeft zicht op de invloed van marktprijzen op het niveau van de voerwinsten.

Achtergrond voerwinstspiegel

De technische resultaten bepalen voor een groot deel de hoogte van de voerwinst. Daarom zijn de behaalde resultaten in de Nederlandse var-kenshouderij, die jaarlijks worden gepubliceerd in KWIN, het uitgangs-punt in de voerwinstspiegel.

Aan de voerwinstspiegel voor de zeugenhouderij liggen enkele belangrij-ke marktprijzen ten grondslag. Allereerst is dat de wekelijkse DPP-notering met een gemiddelde toeslag van 8 euro per big. Tevens is de Vion-notering voor slachtzeugen in de berekening opgenomen. Aan de voerkosten ligt de maandelijkse, door het LEI gepubliceerde gemiddelde voerprijs per voersoort ten grondslag. Aan de voerwinstspiegel voor vleesvarkens liggen de Vion-nortering, de historische biggenprijs en de gemiddelde voerprijs ten grondslag.

Met de voerwinstspiegel hebben varkenshouders een wekelijkse referen-tie. Het geeft de zeugen- en vleesvarkenshouders gedurende het jaar handvatten voor verbetering van de voerwinst.

GIBO Groep

GIBO Groep is tachtig jaar geleden ontstaan vanuit een ondernemersor-ganisatie. De organi-satie is met zestig vestigingen en bijna 1.300 me-dewerkers één van de grootste Nederlandse accountancyorganisaties. Het eigendom van GIBO Groep is ondergebracht in een beheer-stichting. De organisatie keert geen winst uit aan personen, maar gebruikt die om te investe-ren in moderne dienstverlening en groei naar een landelijk dek-kend vestigingennetwerk.

GIBO Groep ondersteunt circa 17.000 ondernemingen, waarvan 65 pro-cent MKB-bedrijven en 35 procent agrarische bedrijven, met diensten op het gebied van accountancy, bedrijfs-kunde, juridisch advies, fiscaal ad-vies, subsidieadvies en advies op het gebied van perso-neelszaken. De omzetprognose van GIBO Groep voor 2008 bedraagt ruim 100 miljoen euro.

LTO Noord Advies

LTO Noord Advies is het adviesbureau voor agrarische ondernemers. De adviesspecialisten van LTO Noord Advies begeleiden ondernemers met deskundig bedrijfsadvies en praktische ondersteuning. LTO Noord Advies helpt bij vraagstukken die samenhangen met de continuïteit van het be-drijf. Dat betreft enerzijds de locatie en productieruimte (ROM: ruimtelij-ke ordening en milieu) en anderzijds de continuïteit, ondernemerschap, bedrijfsgroei en bedrijfsopvolging. LTO Noord Advies heeft een groot netwerk in de sector en is gelieerd aan de belangenvereniging LTO Noord.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.nl) en zichtbaar op www.perssupport.nl.






Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie,