Ingezonden persbericht


PERSINFORMATIE

ICT~Milieu realiseert bijna gesloten kringloop

Woerden, 28 juli 2008

ICT~Milieu brengt vandaag de eerste ICT~Milieumonitor uit. Deze publicatie geeft inzicht in de resultaten van het ICT-inzamelsysteem in 2007 en voorgaande jaren. In 2007 is bijna 21 miljoen kilo gebruikte ICT-apparatuur ingezameld en gerecycled, een stijging van 13 procent. Met een hergebruik van 97 procent realiseert ICT~Milieu een bijna gesloten kringloop. Hiermee voldoet ICT~Milieu ruimschoots aan de wettelijke norm van 75 procent hergebruik.

Sinds de start van het systeem in 1999 is ruim 110 miljoen kilo ingezameld en gerecycled. Het overgrote deel wordt ingezameld via de 400 gemeentelijke milieustraten. In 2007 is dit 1,25 kilo per hoofd van de bevolking. Dit is meer dan een verdubbeling vergeleken met 2002. Meer dan de helft van de opbrengst is gemalen printplaat en electronica. Dit zogenoemde 'e-scrap' gaat naar smelterijen die er (edel)metalen uit terugwinnen als goud, zilver en palladium.

Bezit en afdankgedrag

De ICT~Milieumonitor geeft ook informatie over het bezit van ICT-apparatuur en het afdankgedrag van de Nederlandse consument. Zo is in 2007 het aantal ICT-apparaten in de Nederlandse huishoudens met 6 miljoen toegenomen tot bijna 49 miljoen. Van deze ICT-apparaten wordt 11 procent nooit gebruikt en 9 procent minder dan 1 x per maand. Met name mobiele telefoons (in aantal) en CRT-monitoren (in gewicht) springen daarbij in het oog. De gemiddelde leeftijd van ICT-apparaten in huishoudens is 4,1 jaar. De gemiddelde leeftijd van afgedankte ICT-apparaten in huishoudens is 7 jaar. De oudste apparaten zijn desktop pc's (gemiddeld 8,1 jaar) en CRT-monitoren (gemiddeld 8,5 jaar).

Niet alle gebruikte ICT-apparatuur wordt aan ICT~Milieu aangeboden. Een deel verdwijnt via legale en illegale handel naar verwerkers of ontwikkelingslanden. De nadelen hiervan zijn laagwaardige recycling of ongecontroleerde dumping. ICT~Milieu wil dan ook alle afgedankte ICT-apparatuur van huishoudens inzamelen en verwerken.

Producentenverantwoordelijkheid

ICT~Milieu stelt ICT-producenten en -importeurs in staat hun wettelijke verplichting na te leven om gebruikte ICT-apparatuur op een verantwoorde manier in te zamelen en te recyclen. Zo'n 300 aangesloten bedrijven maken ervan gebruik. De verwerking van de ICT- apparatuur heeft plaats in Nederland door Sims Recycling Solutions in Eindhoven.

Het inzamelsysteem van ICT-apparatuur hanteert géén verwijderingsbijdrage voor consumenten. De kosten van het inzamelsysteem worden gedragen door de producenten. Consumenten kunnen gebruikte ICT-apparaten gratis naar de gemeentelijke milieustraat brengen of inleveren bij de winkel waar ze een nieuw apparaat kopen ('oud voor nieuw').

Over ICT~Milieu
ICT~Milieu is onderdeel van ICT~Office en heeft de dagelijkse leiding over het ICT-inzamelsysteem. Ze organiseert de landelijke inzameling van gebruikte ICT-apparaten en de recycling ervan met de best beschikbare technieken. Tevens verzorgt ICT~Milieu de monitoring en rapportage over het ICT-inzamelsysteem aan het Ministerie van VROM. Meer informatie: www.ictmilieu.nl

Over ICT~Office
ICT~Office is de branchevereniging van de IT-, Telecom-, Internet- en Officebedrijven in Nederland. Zij behartigt de belangen van de aangesloten organisaties richting politiek en overheid. Met een achterban die 30 miljard omzet en meer dan 250.000 medewerkers telt, is ICT~Office dé belangenbehartiger van de Nederlandse ICT-branche. Zie www.ictoffice.nl

----------
Noot aan de redactie (