Partij van de Arbeid

Den Haag, 28 juli 2008

Vragen van de leden Spekman en Depla (beiden PvdA) aan de minister van Financien

over de problemen van mensen die in een Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen traject worden geconfronteerd met een verrekening van te veel ontvangen toeslagen


1. Klopt het dat bij personen die ten aanzien van wie de Wettelijke Schuldsanering Natuurlijke Personen (WSNP) is uitgesproken toeslagschulden die dateren van voor de uitspraak WSNP niet verrekend mogen worden met nog lopende voorschotten van toeslagen 2008 maar bij de bewindvoerder ter verificatie ingediend moeten worden?


2. Bent u op de hoogte van signalen van Sociaal Raadslieden dat in verschillende gevallen toeslagschulden van voor de datum van de uitspraak WSNP van mensen in een WSNP traject toch verrekend worden met de lopende toeslagen?


3. Bent u met ons van mening dat een dergelijke verrekening met nog te ontvangen toeslagen in strijd is met de regelgeving (o.a. Leidraad Invordering artikel 79.3) en onwenselijk is omdat het de schuldsanering frustreert?


4. Is de Belastingendienst /Toeslagen bekend met lopende en nieuwe schuldsaneringtrajecten van toeslagontvangers? Zo ja, hoe verklaart u dat de toeslagschulden alsnog verrekend worden met de te ontvangen toeslagregelingen? Zo nee, op welke wijze moeten personen in een schuldsaneringtraject er voor zorg dragen dat een toeslagschuld niet verrekend wordt met de te ontvangen toeslagen?


5. Kunt u aangeven bij hoeveel huishoudens in een wettelijk schuldsaneringtraject de toeslagschuld verrekend wordt met lopende voorschotten toeslagen? Bent u bereid deze verrekeningen bij mensen in een WSNP traject op korte termijn ongedaan te maken?


6. Welke acties onderneemt u om te voorkomen dat toeslagschulden bij mensen in een WSNP traject verrekend worden met lopende toeslagen?

Persvoorlichting Tweede Kamer-fractie Partij van de Arbeid Plein 2
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
T 070 318 2694
E s.boting@tweedekamer.nl