Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Leidschendam, 28 juli 2008

CBL: varkenshouders moeten snel starten met verdoofd castreren

Supermarkten willen snel starten met betalen voor verdovingsfonds

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), de koepelorganisatie van de supermarkten in Nederland, wil dat varkenshouders zo snel mogelijk beginnen met het uitvoeren van verdoofd castreren van biggen.

Supermarkten hebben in 2007 aangegeven om per 1 januari 2009 alleen nog vers varkensvlees te willen verkopen van varkens die verdoofd zijn gecastreerd. Door de vele overleggen en de tijd die nodig bleek om de apparatuur te ontwikkelen, zal de invoerdatum van 1 januari 2009 enkele maanden opgeschoven moeten worden. De invoering heeft vertraging opgelopen omdat de varkenshouders vooraf financieel gecompenseerd wilden worden. Supermarkten vinden het belangrijk dat de eis van verdoofd castreren zo snel mogelijk in de praktijk wordt gebracht. Daarom hebben supermarkten zich bereid verklaard eerder tot betalen te willen overgaan door het vullen van een verdovingsfonds. Hierdoor is het noodzakelijk dat de Nederlandse Mededingings Autoriteit zich over deze constructie in positieve zin uitspreekt.

De afgelopen maanden is intensief overleg gevoerd met de leveranciers van varkensvlees over de technische, organisatorische en financiële randvoorwaarden. Supermarkten willen per 1 september beginnen met betalen van een toeslag op het varkensvlees zodat varkenshouders gecompenseerd kunnen worden voor de aanschaf van verdovingsapparatuur voor het castreren van varkens. Varkenshouders moeten zo snel mogelijk de apparatuur aanschaffen om verdoofd castreren uit te voeren.

"De technische, financiële en organisatorische hobbels zijn nu overwonnen", aldus Marc Jansen, hoofd Consument en Kwaliteit van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel. "We wachten nu nog op een positief signaal van de Nederlandse Mededingings Autoriteit die deze collectieve activiteiten om het dierwelzijn te verbeteren moet beoordelen."

Onlangs hebben supermarkten en slachterijen overeenstemming bereikt over een tijdelijke verdovingstoeslag die ten goede komt aan varkenshouders die verdovingsapparatuur moeten aanschaffen. Deze toeslag, die supermarkten en andere eindafnemers betalen, wordt gestort in een speciaal fonds dat door de slachterijen zal worden beheerd. Verdoofd castreren is nu een van de vele kwaliteitseisen geworden die supermarkten aan hun leveranciers stellen via leveringsvoorwaarden.

Alle partijen in de varkensvleesketen, aangevuld met de overheid en de Dierenbescherming, hebben de Verklaring van Noordwijk ondertekend waarin wordt gesteld dat verdoofd castreren van biggen een tussenstap is om uiteindelijk castratie geheel af te schaffen per 2015.

Met vragen kunt u contact opnemen met Marc Jansen van het CBL, 070-3376200.

Met vriendelijke groet,
Miranda M.G. Boer
Hoofd PR en Voorlichting CBL

070-3376200
06-51502772

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) is de belangenbehartiger en spreekbuis van de supermarkten in Nederland. Lees meer over het CBL op www.cbl.nl

Supermarkten hebben Passie voor Food, u ook? Kijk op www.passievoorfood.nl