Parkeerontheffing biedt ondernemer in de binnenstad ruimte

28/07/2008 13:22

VNG

In stedelijke gebieden wordt het steeds lastiger om verschillende functies, waaronder parkeren, een goede plek te geven. Daarom stellen gemeenten bij nieuwbouw van een kantoor, bedrijf of woningen de eis dat op eigen erf voldoende parkeerplaatsen moeten worden aangelegd. Deze eis wordt vastgelegd in de bouwvergunning. Dit is met name in de binnensteden niet altijd mogelijk.

De gemeente kan dan als service aan de ondernemer een ontheffing voor deze wettelijke verplichting verlenen. Voor deze ontheffing moet worden betaald, maar daarmee neemt de gemeente de verplichting over van de ondernemer om te zorgen voor voldoende parkeergelegenheid bij het bouwproject. De gemeente beslist onder democratische controle van de gemeenteraad over besteding van gelden uit dit parkeerfonds uitsluitend en alleen voor de aanleg van parkeervoorzieningen, bijvoorbeeld in de buurt van de bedrijven of - zoals succesvol in Leiden gebeurt - aan de rand van de stad met een pendelbusvoorziening naar het centrum.

Realisatie van parkeergelegenheid in een binnenstad is complex door de schaarse ruimte. De vandaag in de publiciteit gebrachte bewering van het Platform Detailhandel dat gemeenten geld uit het parkeerfonds voor andere doeleinden zouden uitgeven, ontkent de huidige praktijk volkomen en miskent ook de rol die gemeenten hebben in verantwoorde afweging van economische belangen, ruimtelijke overwegingen en milieu- en mobiliteitsaspecten.

De gemeenten hebben meer belangen af te wegen dan uitsluitend het belang van detaillisten en hun Platform, hoe belangrijk gemeenten een gevarieerd en evenwichtig winkelbestand ook vinden.

Den Haag, 28 juli 2008