Gemeente Gouda


Amerikaanse beiaardier in Gouda (17-7-2008)

Maandagavond 28 juli zal de beiaard van de Sint Janstoren bespeeld worden door de Amerikaanse studente Tiffany Ng, beiaardier van de 'University of Rochester, New York'. Het concert, dat om 20.15 uur begint, is het best te beluisteren in één van de Goudse luisterplaatsen , zoals de tuin van het Catharina Gasthuis, de Molenwerk, achter de Vischmarkt, achter de Kerk, de Koster Gijzensteeg en in diverse binnentuinen en hofjes.

Tiffany Ng is met haar beiaardstudie begonnen aan de Universiteit van Yale. Dankzij een studiebeurs van de Belgian American Educational Foundation kon ze haar beiaardstudie vervolgen bij Geert D'hollander aan de Koninklijke Beiaardschool "Jef Denyn" te Mechelen, waar ze het 'Einddiploma met grote onderscheiding' behaalde. Onlangs verwierf Tiffany een meestergraad in orgel aan de Eastman School of Music (New York) onder begeleiding van Dr. William Porter. Zij diende als universiteitsbeiaardier en als assistent lerares in het Eastman Centrum van Computermuziek. In Yale was ze betrokken bij de renovatie van de universiteitsbeiaard en bij de organisatie van het congres van the North American Guild of Carillonneurs. Daarnaast was zij conservator van een tentoonstelling over campanologie (klokkenkunde) aan dezelfde universiteit. Momenteel begint zij een doctorsgraad in musicologie aan de Universiteit van Californië, Berkeley.

Tiffany zal beginnen met twee Barokwerken, waarna ze overgaat op werken uit het Impressionisme. Daarna geeft ze de luisteraar via twee stukken een indruk van Amerikaanse muziek. Ze zal haar concert afsluiten met een vijftal hedendaagse werken.


---